Hlavní obsah

Elegantní minipapričky ozdobí zahradu i byt

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co umějí nejlépe? Okouzlit! Miniaturní papričky jsou velkým lákadlem. Vyhlášené svými intenzivními barvami a svůdnými tvary dodávají nejen zahradě, ale i bytu až do konce sezóny ten správný říz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Papričky se dobře suší a barevně obohacují trvanlivé aranže.

Článek

Okrasné papričky z rodu Capsicum patří k hrstce jednoletek, které pěstujeme pro atraktivní plody. Asi jen 15 až 35 cm vysoký, bohatě větvený keřík sice kvete, ale jen krátce na jaře a v létě nevýraznými květy. Listy mají podle odrůdy zelenou nebo temně fialovou barvu.

Plody jako od designéra

Plody okrasných papriček se objevují od léta do podzimu a vydrží až do zámrazu. Mohou být dlouhé, špičaté a zahnuté jako růžky, vztyčené, krátké a buclaté anebo mohou připomínat malé lampiónky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zátiší s černými papričkami působí tajuplně. Výsledný dojem nekazí ani obyčejné plechovky místo květináčů.

Barvám dominují žhavé tóny, které se báječně hodí k horkému létu i vlídnému podzimu. Žluté, oranžové, světle i tmavě červené variety neudělají ostudu spolku zářivých letniček v záhonové borduře, v truhlíku za oknem ani proutěnému koši s voňavými bylinkami.

Pozornosti neuniknou plody bledé, fialové až téměř černé, kterým to sluší v pozinkovaných nádobách. Vysadíme k nim třeba tmavolistou bazalku a nízké okrasné trávy.

Foto: Adéla Taitlová

Košík vystlaný listy zeravu hostí různě tvarované variety a umocňuje atmosféru babího léta.

Při dozrávání plody mění barvu, takže jediný keřík může hrát mnoha odstíny. Rostliny vypadají působivě v samostatných květináčích, klidně i v obyčejných plechovkách. Originální ozdobu na zahradní párty vykouzlíme, když ke každému talíři postavíme trpasličí keříček v květináčku se jménem stolovníka.

Plody zůstávají pěkné i po usušení. Dobře se vyjímají v trvanlivých podzimních aranžích.

K nakousnutí? Raději ne!

Ačkoli jsou plody okrasných papriček jedlé, ke konzumaci se příliš nehodí. Oproti zeleninové paprice ztrácejí body za vůni i chuť, navíc čertovsky pálí.

Pokud se rozhodneme pokrm papričkami okořenit, ujistíme se o tom, že nebyly ošetřeny pesticidy ani jinými chemickými prostředky! Ostatní části této lilkovité rostliny jsou jedovaté!

Místo na slunci

Pro minipapričky je nejlepší místo na plném slunci, protože ve stínu vytahují a shazují plody. V bytě je umístíme k jižnímu oknu. Třebaže tolerují delší období sucha, snažíme se o pravidelnou zálivku, abychom rostliny nestresovali. Pozor ale na přemokření, přebytečnou vodu z podložní misky vylijeme. Plodící keřík už nepotřebuje žádné hnojivo.

Foto: Adéla Taitlová

Množení ze semínek je snadné, ale ne vždy se podaří vypěstovat rostlinu se záplavou plodů

Množení a ochrana

Okrasné papričky zpravidla stojí podle velikosti a odrůdy od třiceti do sta korun. Kdo rád množí, může si nasbírat drobná bílá semínka, kterých je v každém plodu spousta.

Semena vyséváme asi osm týdnů před květnovou výsadbou na venkovní stanoviště. Z červnového výsevu vzejdou rostliny do podzimních aranží.

Podmínkou bohaté násady plodů je teplo, světlo a dostatek živin. Mladým rostlinám zaštípneme vrchol a postranní výhony, aby se lépe rozvětvily.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trpasličí keříčky zkrášlují stolování a svádějí k ochutnání. Plody jsou sice jedlé, ale palčivě ostré.

Při nadměrné půdní vlhkosti keříky trápí houbové choroby, to je pak raději hodíme do koše. Suchý vzduch v bytě zase vede k napadení mšicemi a sviluškami, proti kterým existují biologické postřiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám