Hlavní obsah

V Praze začínají velikonoční trhy

– PRAHA
Právo, Karolina Kudynová

Přípravy na největší Velikonoční trhy ve městě na Staroměstském a Václavském náměstí právě vrcholí. Letos začínají už v sobotu 8. března, o týden dříve než vloni, dříve totiž začínají i velikonoce. Potrvají třiadvacet dní, až do neděle 30. března.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Před Týnským chrámem bude opět symbol jara – bříza.

Článek

Staroměstskému náměstí bude opět vévodit symbol jara – dvanáctimetrová barevně ozdobená bříza. Velikonoční strom letos pochází z Benátek nad Jizerou a zdobí ho asi 400 různobarevných vajíček. Postaven byl v noci z pondělí na úterý. Součástí dekorace bude i tisíc osm set umělých tulipánů. Poprvé se objeví obří třímetrová pohyblivá řehtačka. Na chod trhů bude dohlížet ozdobený zajíc. Novinkou je kout k sezení s lavičkami a plůtkem.

Na pódiu pod Týnským chrámem bude po třiadvacet dní živo. Na programu jsou taneční, hudební a divadelní vystoupení dětských souborů z pražských základních škol a folklórní vstoupení v krojích z celé republiky. Prostor před pódiem na Staroměstském náměstí bude letos vzdušnější, aby lidé mohli volně procházet hlavními turistickými tahy z Celetné do Kaprovy nebo Pařížské ulice.

Organizátoři slibují bohatý program

Od 17 do 24. března během takzvaného pašijového týdne bude přichystán tradiční velikonoční český jídelníček – beránek, jidáš s medem, mazanec a jarní zeleninová polévka. Představí se i tradiční lidová řemesla – umělecký kovář a malování kraslic. „Ruční práce jsou ale částečně omezeny počasím,“ uvedl za provozovatele trhů předseda představenstva společnosti Taiko Libor Benáčan. Stánky budou otevřeny denně od 9 do 19 hodin, o víkendu až do 20 hodin, některé stánky s občerstvením až do půlnoci.

:. Na Můstku nejspíše nebude k hnutí. Stánky zabírají již nyní převážnou část této plochy. Navazují na ně i ohrady budovaných kolektorů. foto: Právo/Karolina Kudynová

Připraveny jsou opět dílny pro děti, od pondělí do pátku od 15 do 18 hodin. „Na programu je malování kraslic i pletení pomlázek a další výtvarné aktivity spojené s Velikonocemi,“ říká autor programu Henri Morstyn. V dílně bude také denně od 16 hodin divadlo pro děti. Důležitou a praktickou novinkou je zázemí pro rodiče s miminky. „Poprvé jsme jako součást dílny zařadili i koutek, kde mohou rodiče malé děti přebalit nebo nakojit. Je to pro nás maličkost a řadě maminek to jistě návštěvu trhů usnadní,“ uvedl Benáčan.

Irové oslaví svátek svatého Patrika

Kulturního oživení se návštěvníci trhů dočkají v pondělí 17. března. Bude patřit irské kultuře, vystoupí irské hudební a taneční skupiny. Na svátek svatého Patrika je opět připravena soutěž v otevírání ústřic, které se obvykle zúčastní početná irská komunita.

Oproti předchozím rokům se také přesunou veřejné toalety. Zmizí z prostranství, aby nekazily dojem, a lidé budou chodit do Národní galerie, se kterou pořadatel uzavřel dohodu o užívání sociálního zařízení.

Trhy na Václavském náměstí jsou kvůli výstavbě podzemního kolektoru přesunuty až do spodní části Václavského náměstí, téměř na Můstek. Proto se tísní blízko u sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám