Hlavní obsah

Varšava: Skleněné pohlazení pro oblohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Jedna z nejvyšších evropských staveb bude stát v polské Varšavě. Bude měřit přes 280 metrů a její konečná podoba je zatím zahalena tajemstvím. To je ostatně pro podobné stavby typické, u stavby jiného obřího mrakodrapu Burdž Dubaj ve Spojených arabských emirátech zase developer tají konečnou výšku.

Článek

Náklady na varšavský výškový zázrak se vyšplhají podle odhadů asi na sedm miliard korun. Po dokončení by měl být sídlem pro kanceláře, luxusními apartmány, hotelem, obchody a restauracemi. Vypne se o přibližně dvacet metrů výše než doposud nejvyšší obytný dům Evropy - Vítězný palác v Moskvě. Ten měří 264 metrů. Poláci začnou svůj mrakodrap stavět v roce 2009.

První nájemníci se do ní nastěhují podle plánu investora, kterým je Chmielna Development, o dva roky později.

Jak bude jedna z nejvyšších evropských staveb vypadat, zatím není jasné. Investor chce, aby se soutěže zúčastnily nejprestižnější architektské kanceláře na světě.

Nebude jediný

Mrakodrap mezi ulicemi Chmielna a Aleje Jerozolimské není jediný, který ve Varšavě v brzké době vyroste. V centru metropole bude také stát okolo 190 metrů vysoká obytná skleněná věž, jejímž autorem je hvězda světové architektury Daniel Libeskind.

Svůj vlastní věžák si objednala ve Varšavě Společnost obcí židovského vyznání. Budova vysoká přes 200 metrů by mohla stát nedaleko synagogy Nožyków, jedné z mála, která přetrvala druhou světovou válku. Věžák s kancelářemi a hotelovými pokoji má být přizpůsoben potřebám ortodoxních Źidů. Nacházet se v něm bude například malá synagoga nebo restaurace, která bude nabízet košer jídla. Projekt je konzultován s rabíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám