Hlavní obsah

Nájemníci chtěli slevu na byty

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Plno bylo ve středu v zasedacím sále břeclavské radnice na jednání zastupitelů. Lidé se přišli domáhat snížení ceny prodávaných městských bytů.

Článek

Nespokojení nájemníci vyvolali několikahodinovou vypjatou debatu. Zčásti oprávněnou, protože i zastupitel Luboš Krátký (VPM), znalec v oboru nemovitostí, potvrdil v některých případech nadhodnocené koeficienty pro oceňování bytů.

Lidé ale chtěli také odbourat navýšení ceny bytů kategorie C. V této skupině jsou byty, které město nechce prodávat, protože s nimi nadále počítá do sítě sociálního bydlení, nechce ale vyslovit striktní zákaz prodeje.

„Nechápeme, proč nás trestáte zvýšením ceny,“ překřikovali se nájemníci. Jejich výtky směřovaly kromě ceny také ke špatnému stavu prodávaných bytů.

„My tu nejsme jen proto, abychom hájili zájmy úzké skupiny zájemců o koupi bytu. Podáváte na mě žaloby za špatné hospodaření a obratem chcete, ať souhlasím s prodejem pod cenou,“ reagoval starosta Dymo Piškula (SNK ED) v okamžiku, kdy se kritika nájemníků dostala do osobní roviny. Bytový fond města je veřejným majetkem a z prodeje za zvýhodněné ceny by profitovala jen úzká skupina asi deseti procent obyvatel města.

Třetí osoba prý kupovat nemůže

Nájemníci se bojí, že pokud nekoupí svůj byt, město jej prodá třetí osobě. Dočkali se ujištění, že se tak nestane. „Není pravda, že byty, které se nájemníci do 30. dubna nerozhodnou koupit, budou prodány třetí osobě,“ řekl starosta. Klauzule zabraňující takovému prodeji bude součástí podmínek prodeje.

„Vy nám to slíbíte, ale jak dlouho to bude platit,“ vybuchl jeden ze seniorů. Dostalo se mu odpovědi, že pravidla budou jistě platit toto volební období, za další vedení radnice ale současná koalice mluvit nemůže.

Lidé také kritizují, že byty prodává i realitní kancelář, kde se angažuje zastupitelka Marta Strušková (KSČM). Nemovitosti města prodávala i v minulém volebním období, kdy byla radní. Doložila stanovisko, podle kterého se nejedná o střet zájmů. Má navíc podporu vedení města, protože se podle Piškuly osvědčila při předchozích prodejích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám