Hlavní obsah

Unikátní Kaufmannův dům jde do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PALM SPRINGS

Jeden z ukázkových příkladů moderní poválečné architektury Kaufmannův pouštní dům, který stojí v kalifornském Palm Springs se bude dražit. Aukční síň Christie's předpovídá obrovský zájem o aukci, i když prodejní cena se vyšplhá možná až na 20 milionů dolarů. K dražbě dojde pravděpodobně v květnu příštího roku. Informaci přinesl deník New York Times.

Článek

Trend, kdy se stavby moderní architektury prodávají tak jako výtvarné umění v aukcích, je v poslední době čím dál zřetelnější. Například aukční síň Sotheby's vydražila v roce 2003 takzvaný Farnsworth house u Chicaga navržený Ludwigem Miesem van der Rohe za 7,5 milionu dolarů.

Současní majitelé - manželé Harrisovi - se rozvádějí a proto chtějí Kaufmannův dům postavený v roce 1946 prodat. Získali jej před zhruba 15 lety a snažili se jej obnovit v duchu původních plánů architekta Neutry.

Projekt zadali profesionálním architektům a začali dokonce vracet do původního stavu i interiéry.

Richard Josef Neutra - stvořitel zázraku

Richard Josef Neutra (1892-1970) se narodil v Rakousku. Do USA odešel v roce 1923 a zpočátku pracoval například pro jiného slavného architekta - Franka Lloyda Wrighta. Z jeho myšlenek také v mnohém vycházel, jeho koncepci horizontálních domů převedl ale do současné podoby.

Neutra rád používal  vodních prvky. Během války začal architekt také používat klasické materiály - cihly, dřevo, kámen. Pouštní rezidenci v Palm Springs navrhl Neutra pro losangelského obchodníka Edgara J. Kaufmanna, po němž je dům pojmenován. K dalším slavným projektům patří např. Tremaine House v Santa Barbaře (1947-48) a Holiday House Motel v Malibu (1948).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám