Hlavní obsah

McLaren X-1: služební auto pro Batmana

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McLaren na kalifornském "festivalu automobilové krásy" - Pebble Beach Concours d'Elegance - ukázal na zakázku vyrobený koncept X-1. Ten si před třemi lety objednal anonymní zákazník. Funkční prototyp je založen na modelu McLaren MP4-12C.

Foto: McLaren

McLaren X-1 (2012)

Článek

Koncept X-1 je prvním dílem nově vzniknuvší divize McLaren Special Operations, která má na starost nestandardní požadavky zákazníků. Na zakázku vyrobená karoserie je vyrobená z karbonu, je o 109 mm delší a o 188 mm širší než u výchozí verze. V ostatních parametrech se oba modely neliší.

Na rozdíl od moderního vzhledu MP4-12C vypadá X-1 jako auto z komiksu, všechno kromě předního a bočních skel je nové. Dobrou zprávou je, že konstruktérům se podařilo udržet hmotnost auta na 1400 kilogramech.

Foto: McLaren

S černou barvou karoserie kontrastuje červený interiér, ten se však oproti excentrickému zevnějšku prakticky nezměnil. Cena za zakázkový model X-1 nebyla zveřejněna, vznikl pouze jeden exemplář.

Standardní McLaren MP4-12C pohání 3,8litrový osmiválec přeplňovaný dvěma turbodmychadly. Celkový výkon činí u standardní verze 625 koní a 600 Nm točivého momentu. Motor se nechá vytočit až do 8500 otáček, točivý moment je dostupný od 3000 do 7000 otáček. Zrychlení z 0-100 km/h je otázkou 3,3 sekundy, automobil přestane zrychlovat až při 330 km/h.

Foto: McLaren
Foto: McLaren

Anketa

Líbí se vám McLaren X-1?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6290 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám