Hlavní obsah

VIDEO: Test Iveco Massif - stará škola mezi off-roady

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iveco Massif vznikl díky partnerství dvou značek - španělské Santany a italského Iveca. Předchůdce Massifu měl společný základ s legendárním Land Roverem Defenderem a rovněž současné Iveco Massif v terénu exceluje. Dalo by se říci, o co je horší na silnici, o to více zvládne v těžkém terénu.

Foto: maž, Novinky

Iveco Massif

Článek

Iveco Massif budí respekt už na první pohled. Aby také ne, vždyť jde o dvoutunové, dva metry vysoké a 4,7 metru dlouhé auto. Dovnitř se nenastupuje, do vysoké kabiny se musíte doslova vyšplhat. Hranatou karoserii, která je mimochodem velmi praktická, navrhlo věhlasné Giugiarovo studio.

Interiér je dost spartánský a je jasné, že tohle není žádný převlečený pseudo off-road, ale opravdové terénní auto do drsných podmínek. Jistě, kritiku by si zasloužilo estetické ztvárnění kabiny, výběr některých plastů a další podobné detaily, ale v případě Massifu to jsou jen nepodstatné detaily.

Volant má velký průměr, ale k podobně velkému autu tak nějak patří. Ergonomie některých ovladačů je při první jízdě pro většinu řidičů záhadou, jde ale o zvyk.

:. Iveco Massif: hranatá karoserie je praktickáfoto: Novinky/maž

Kabina je díky svým tvarům velmi prostorná a přepravování pěti lidí nepředstavuje žádný problém. A mohou to být klidně vojáci v plné polní (Massif dává vojenské speciály pro armády zemí jako jsou Velká Británie, Německo, Norsko, ale i Egypt), místa je v kabině dostatek. Také místo v zavazadlovém prostoru je bohatě dimenzované (912 - 1620 litrů), v případě potřeby je možné vzadu přepravit na nouzových sedadlech další dvě osoby. 

Na silnici se trápí 

Jízdu s Massifem musíme rozdělit podle toho, zda jedete na silnici nebo v terénu. Popravdě, na běžné silnici je to utrpení - automobilem otřásá každá nerovnost, podvozek rozhodně není naladěn na maximální komfort a celou kabinu zaplňuje zvuk třílitrového turbodieselu.

Přeposilované řízení je navíc odtažité a kolem neutrální polohy vysloveně necitlivé. Ovládání spojkového pedálu vyžaduje o trochu více síly, stejně jako přesné řazení šestistupňové manuální převodovky. Tohle auto nejenom drsně vypadá, ale potřebuje i pevnou ruku.

:. Massif jede až 160 km/h, výrobce doporučuje maximálně 120 - 130 km/h

Stačí sjet ze silnice a Iveco Massif začne dávat smysl. Robustní rámový podvozek, tuhé listové pružiny, pohon 4x4, redukční převodovka. Podle výrobce si vůz poradí s nájezdovým úhlem 50 stupňů. Zadní nájezdový úhel je 30 stupňů a přechodový sklon je 24 stupňů. Se standardní nápravou se může brodit až v půl metrové hloubce, aniž by se muselo upravovat sání motoru.

Testované auto mělo navíc terénní pneumatiky, takže docela náročný terén na tankodromu nedaleko Milovic pro něj nepředstavoval žádný problém (viz video).

:. Iveco Massif se nejlépe cítí mimo silnicefoto: Novinky/maž

Za to v terénu Massif exceluje 

V terénu je Massif k neutahání - nabízí výtečnou křížitelnost náprav, nájezdové úhly a tak dále. Standardně má Massif pohon pouze zadní nápravy (kvůli nižší spotřebě paliva), pomocí příslušného voliče zapnete stálý pohon obou náprav. Pro vysloveně těžké úseky je k dispozici redukční převodovka, a když je nejhůř, máte k dispozici uzávěrku zadního diferenciálu.

Motor nabízí dostatek síly i pružnosti i při plném naložení vozu. Jak již bylo řečeno, třílitrový vznětový čtyřválec (177 k a 400 Nm) z líhně Iveca je hlučný, svou práci ale odvádí dobře. Spotřeba závisí na tom, zda jedete po silnici nebo v terénu -  na silnici při běžné jízdě je to mezi 10 - 12, při jízdě v terénu se spotřeba bez problémů přehoupne přes 15 litrů nafty na sto kilometrů. Málo to není, ale je třeba vzít v potaz mamutí rozměry i hmotnost vozidla.

Automobil pro specifické účely 

Iveco Massif je velmi specifickým automobilem, určeným vysloveně do těžšího terénu. Nevadí mu hrubé zacházení, ale jezdit s ním po běžných silnicích je pro posádku utrpením. Jestli potřebujete pravý off-road, který bude většinu času trávit v terénu, je Massif vhodnou volbou. V opačném případě na něj rozhodně zapomeňte.  

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:2998 cm, čtyřválec, vznětový
Max. výkon:130 kW (177 k) při 3500 ot./min.
Max. točivý moment:400 Nm od 1250 ot./min.
0 - 100 km/h:13,0 s
Nejvyšší rychlost:130 km/h (doporučená max. rychlost)
Kombinovaná spotřeba:11,0  l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1950 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:698 494 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám