Hlavní obsah

Zisk Harley-Davidsonu prudce vzrostl

Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson Inc. prudce vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk na 88,8 miliónu USD (asi 1,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 26,5 miliónu USD. Výsledky podpořilo hlavně oživení v problémové finanční divizi.

Článek

Vloni byl legendární výrobce motocyklů ve ztrátě, letos je situace o dost lepší. Provozní zisk finanční divize H-D činil 50,9 miliónu USD ve srovnání s loňskou ztrátou 31,5 miliónu USD. Divize finančních služeb půjčkami financuje nákupy více než poloviny zákazníků. Provozní zisk divize zahrnující prodej motocyklů a dalšího zboží se snížil o 22 procent na 101,5 miliónu USD.

Výsledky společnosti loni zasáhl pokles spotřebitelských výdajů způsobený krizí a napjatou situací na úvěrových trzích. Firma se sídlem v Milwaukee předpověděla, že situace na trhu motocyklů zůstane obtížná i letos. Harley-Davidson se rovněž dlouhodobě potýká se snížením poptávky po motocyklech. To podle expertů povede v příštích letech k výraznému zpomalení růstu, a firma se tak v reakci na tento vývoj loni pustila do restrukturalizace.

Maloobchodní prodej motocyklů se za letošní třetí čtvrtletí celosvětově snížil o 7,7 procenta, z toho v USA o 9,4 procenta. Podíl Harley-Davidson na trhu v USA, který je jejím největším trhem, se však zvýšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám