Hlavní obsah

Věk, pohlaví a mnoho dalšího. Auta si brzy podrobně přečtou celou posádku

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj v automobilovém průmyslu jde jasným směrem. K alternativním pohonům či postupně čím dál tím větší chytrosti vozů. Nejen k bezpečnosti či lepšímu ovládání k tomu ale počítače uvnitř potřebují data. Podle jedné technologické společnosti tak budou rozpoznávat kompletní posádku. Prototyp už je na světě.

Foto: Eyesight Technologies

Systém rozpozná hned několik údajů, třeba i pozici vůči airbagu.

Článek

V poslední době se často stává, že technologie, nejprve použité ve spotřební elektronice, se poté dostávají do automobilového průmyslu. Třeba jako u rozpoznávání obličeje, díky čemuž si dnes odemknete třeba smartphone. V autě bude sloužit pro více funkcí.

Izraelská IT společnost EyeSight Technologies (ne stejnojmenný soubor asistenčních systémů Subaru) představuje systém CarSense. Pomocí soustavy čidel dokáže monitorovat kompletní posádku. Dosud jsme byli u nejnovějších vozů zvyklí na aktivní monitorování obličeje řidiče, které se stará o to, kam řidič kouká a jestli nespí. Načež jej důrazně dovede upozornit. Tohle bude ale sofistikovanější.

Foto: Milan Lažanský, Právo

Například nedávno testované DS 7 Crossback tímto senzorem pozoruje obličej řidiče, ale jen za účelem monitorování jeho pozornosti.

Sotva totiž osoba nastoupí do auta, systém ji rozpozná. Buď uvidí uloženého uživatele, nebo naskenuje přibližný věk, pohlaví, výšku a váhu. Pozná, jestli jste skutečně dobře připoutaní a zdali v autě sedíte bezpečně. Detekuje i dětskou sedačku, jestli je dobře umístěna a zdali je v ní dítě.

Tvůrci se samozřejmě zaštiťují bezpečností. Vždyť dle údajů mohou nastavit například funkčnost airbagů nebo rozšířit zprávu o posádce v rámci nouzového volání eCall v případě nehody. Přinést to má i příležitosti v rámci uživatelského prostředí, například nastavení sedadel a dalších funkcí na základě preferencí dané osoby, například v rámci rodiny. Ovšem vyvstává zde i otázka kybernetické bezpečnosti a faktu, zdali skutečně chceme být kontrolováni, jak v autě sedíme, a počítačem posuzováni, jak staří vypadáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám