Hlavní obsah

U Milovic se chystá polygon pro autonomní auta

Na bývalém letišti v Milovicích na Nymbursku postaví firma Valeo polygon pro testování autonomních aut a asistenčních systémů. Nabídnout by měl pracovní místa lidem s vysokou kvalifikací. Firma uzavřela se Středočeským krajem smlouvu o pronájmu pozemků na dalších 20 let.

Foto: Valeo

Valeo se věnuje autonomní jízdě už delší dobu, na snímku je prototyp autonomního doručovacího vozítka eDeliver4U.

Článek

Stávající smlouva platí do 30. srpna 2023, ta nová přinese Středočeskému kraji zvýšení původního nájemného z roku 2018 na 600 tisíc korun měsíčně.

„Chceme významnému investorovi vyjít vstříc a umožnit mu tak posunout rozvoj firmy i samotného území vpřed. Výsledky z nově vybudovaného polygonu budou aplikovány do výroby mnoha automobilek na celém světě a pomohou ke zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích. Rozvoj tohoto území je rozhodně přínosem pro Středočeský kraj na jeho cestě od montovny k mozkovně,“ uvedl krajský radní pro oblast investic Libor Lesák (ODS).

Hodnota plánované investice na bývalém letišti přesáhne 100 milionů korun, nová smlouva začne platit od kolaudačního rozhodnutí, nejpozději od 1. září 2024, informoval Gábor Iffland z firmy Valeo.

Společnost už v Milovicích zmodernizovala zázemí pro testování autonomních technologií, například pro plně automatizované parkování, opravila také bývalou ranvej a pojezdové dráhy, které nyní slouží pro testování různých situací ve vysokých rychlostech.

Foto: Valeo

Testování jízdních asistentů na dosavadním polygonu v Milovicích.

Podle ředitele vývojového centra Valea Leoše Dvořáka investice v Milovicích umožní vytvoření dalších vysoce kvalifikovaných pracovních pozic a zároveň zvýší prestiž a důležitost nejen českého vývojového centra v rámci skupiny Valeo, ale i celé České republiky v oblasti vývoje autonomních vozidel.

Valeo na polygonu vybuduje zázemí pro testovací inženýry, pro opravu a přestavbu testovacích aut a na kalibraci senzorů. Vzniknou například i nové testovací asfaltové plochy.

U Sokolova začala stavba testovacího polygonu BMW

AutoMoto

Firma není první, která v Česku plánuje testovat autonomní vozidla a asistenční systémy. U Sokolova již nyní staví podobné centrum značka BMW. Ta chce zahájit testování na počátku roku 2022.

Valeo je jedním z největších zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu v České republice. Na šesti svých pracovištích, mezi nimiž jsou jak výrobny, tak i vývojová centra, má 4000 zaměstnanců, z toho přes polovinu ve Středočeském kraji. Ve 33 státech zaměstnává přes 110 tisíc lidí. Má 187 výrobních závodů, 20 výzkumných center, 43 vývojových center a 15 distribučních skladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám