Hlavní obsah

Budoucnost doručovacích služeb? Valeo představilo autonomní dodávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjdete ze dveří, mobilem si otevřete schránku v autonomní dodávce a vyzvednete si zásilku - takový cíl si dává vozítko s názvem eDeliver4U od firmy Valeo. Má usnadnit zásilkovým službám jejich práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonomní elektrická dodávka Valeo eDeliver4UVideo: Reuters

 
Článek

Doručování zásilek konečnému zákazníkovi dnes vždy vyžaduje nějakou lidskou práci, ať už vy jako zákazník jdete na poštu, nebo vám kurýr veze balíček až před dveře. Doručování ke dveřím zákazníka je navíc velmi nákladné.

A tak francouzská firma Valeo ve spolupráci s čínskou společností Meituan Dianping vyvinula autonomní doručovací vozidlo, které představila na letošním veletrhu CES v americkém Las Vegas. Jmenuje se eDeliver4U a na první pohled je to autonomní krabice jako každá jiná.

Foto: Valeo

eDeliver4U je relativně malá krabice na kolech.

Na každé straně má za krycím sklem několik boxů a ovládací panel se čtečkou QR kódů. Do aplikace ve smartphonu přijde zákazníkovi QR kód, který přiloží ke čtečce a vozidlo otevře box s jeho zásilkou. Žádný další člověk k tomu není potřeba. Samozřejmě až na toho, který do boxů věci nastrká, než pošle eDeliver4U objíždět zákazníky.

Auto bez řidiče doveze psa za jeho páníčkem, předpovídá Hyundai

AutoMoto

Vozidlo je 2,8 metru dlouhé, 1,2 metru široké a 1,7 metru vysoké, takže by nemělo mít problém se proplést úzkými uličkami center měst. Také by díky malým rozměrům mělo být pro ostatní auta jednoduché ho objet, když bude čekat na zákazníka.

Foto: Valeo

Část vozidla s boxíky pochází od čínské firmy Meituan Dianping.

Pohonné ústrojí pracuje s 48V elektrickým systémem, což je u elektromobilů neobvyklé - většinou jejich pohonné systémy mají napětí okolo 400 voltů. Nejvyšší rychlost je 50 km/h, hodí se tedy tak akorát do města. A konečně, orientují se v prostoru pomocí lidarů (laserových radarů) z portfolia Valea.

Daniel Benchetrite z americké divize společnosti Valeo řekl, že se firma nesnaží být speditérem, nýbrž nabídnout takovým společnostem technologii k usnadnění práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám