Hlavní obsah

Test Opelu Insignia GSi: Na vrchol jedině s dieselem

Novinky, František Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do redakce se nám dostal Opel Insignia GSi, vrcholný model řady. Ohromná dvacetipalcová kola, nádherná karoserie, pohon 4x4, sportovní sedačky. To všechno slibovalo velkou zábavu. Jenže jsme čekali něco jiného.

Foto: František Němec, Novinky

Opel Insignia je jedno z nejhezčích aut na trhu

Článek

Druhá generace modelu Opel Insignia se objevila na světových trzích a vyvolal velký rozruch. Automobil proti první generaci totiž povyrostl do všech směrů, a hlavně se stal více než kvalitním soupeřem vozům, jako jsou Volkswagen Passat, Škoda Superb nebo Ford Mondeo. Tohle auto konečně má na to, aby v tomto segmentu výrazněji promluvilo do prodejů. A to vlastně vším, co má. Nabízí totiž jak karoserii liftback (Grand Sport), tak i kombi (Sports Tourer), nabízí přehršel prostoru, spoustu motorů i velmi kvalitní podvozek.

Fešák

Hlavně ale je to krásné auto. A to potvrzují úplně všichni, kteří s ním přijdou do styku. V téhle červené barvě obzvlášť. Na ulici se za ním spousta lidí ohlédne a liftbacková verze Grand Sport má ten zadek prostě dokonalý. Je jen málo aut, u kterých jsme tak vizuálně nadšeni jako s insignií.

Interiér je jednoduchý, funkční a přehledný. Není třeba dlouho hledat, kde se ovládá klimatizace nebo hlasitost. Je to tam, kde to má být. A pěkně manuálně. Prostorově auto také vyhovuje. Je velké, ale ne přemrštěně. Místo nad hlavou vzadu má i 180 cm vysoký člověk. A kufr? Skoro 500 litrů je opravdu hodně. Opravdu. Na první pohled to tak nevypadá, ale vejde se sem toho jako do pořádného kombíku.

Foto: František Němec, Novinky

Do kufru se vejde 490 litrů nákladu

Foto: František Němec, Novinky

Vepředu jsou sportovní sedadla

Co znamená GSi?

Pojďme se ale podívat na auto s označením GSi. To je věc, která je v tomhle testu nejdůležitější. GSi je totiž vrcholná verze. Nad ní už nic jiného není. Ani OPC. GSi tak plní úlohu té třešničky na dortu celé nabídky.

A co ta třešnička skýtá? Především nejsilnější motor. Po tom, co z nabídky zmizel nejvýkonnější benzinový agregát, zůstal stát na vrcholu osamocený motor 2.0 CDTI BiTurbo se 154 kW. Ten má k sobě jedinou volbu převodovky – osmistupňový automat s hydrodynamickým měničem.

Foto: František Němec, Novinky

Přední část má ve verzi GSi upravený přední nárazník

Auto má také pohon všech kol. A není to ledasjaká technika. Jde o techniku od GKN, kterou využívá třeba Ford Focus RS. O ideální rozdělování výkonu se starají tři spojky, které nahrazují diferenciály. Jedna je uprostřed a dvě vzadu. Důležitou informací je to, že výkon se tu nemaří přibrzďováním kol, když je vůz v zatáčce nebo se jedno kolo protáčí, ale rozepne se spojka. To znamená, že síla se přesouvá plynule a nepožerou ji brzdové kotouče.

GSi také znamená jiný nárazník, zkrácené pružiny a tvrdší tlumiče, sportovní sedadla vepředu a několik dalších detailů.

Pojďme za volant

Víte, tohle auto má jeden problém, který se dělí na dva separátní. Problém je ve slovu GSi a tedy v té vrcholné verzi.

Hlavní nevýhodu bychom viděli v osmistupňovém automatu. Bohužel i v režimu sport nemá žádnou velkou chuť nechat motor vytočit alespoň kousek výš než normálně. Je to straně pohodlná převodovka. Je měkká, plynulá, klidná. Má všechny kladné vlastnosti pro cesty na dlouhé vzdálenosti. Jenže ne k tomu, že auto je GSi, tedy to je náhrada za OPC. S tímhle se sportovat nedá, ani kdybyste tlačítko Sport promáčkli až na silnici.

Foto: František Němec, Novinky

Ležérní automat bohužel nepřebil ani sportovní mód

Druhým problémem je motor. Je to diesel. Nic proti nim, ale GSi prostě chce něco jiného. Tady bychom chtěli vidět nějaký benzinový agregát s výkonem blížícím se 200 kW a třeba dvouspojkovou převodovku. To by bylo ono. Tenhle agregát se prostě nechce nechat vytáčet, nemá zas až tolik síly, aby se s ním dalo sportovat a jeho charakteristika se prostě k „vrcholné verzi“ nehodí.

Ovšem pojďme na to, co se povedlo ohromně. Tím je podvozek. Přitvrzené auto není nijak rozskákané, a to ani na dvacetipalcových kolech. Jen krátká malá roleta na silnici rozskáče kola tak, že je cítit ztrátu kontaktu s vozovkou. Jinak je to super jízda. Komfortní, a přitom se auto nebojí pustit do zatáček opravdu vehementně. Pomáhá tomu i vynikající pohon všech kol. Jako máme trochu nedůvěru k množící se elektronice, tak tady musíme zatleskat. V tomhle počasí, které v posledních dnech a týdnech venku panuje, to byl neocenitelný pomocník.

Chvíli jako by nedával znát, že tam je, ale najednou se auto dostane na mez problémů a vůz se chytne. Plynule, bez parády a bez ztráty energie. Možná znáte ty standardní potíže s ESP a elektronickým rozdělováním výkonu, kdy na kluzkém povrchu najednou ucítíte, jak kolo, které by mělo pořád točit, dostane kopanec od brzd, a tím ztratí svou hybnost. Tady ne. O sílu se postará kolo druhé.

Pokud se ptáte, co za to, tak je to mírně zvýšená spotřeba. Po usednutí za volant jsme vytřeštili oči na panel – 14,5 l na 100 km! Jenže to byl extrém po resetu počítače. Postupně se spotřeba snižovala až na hranici 8,6 l na 100. U velkého auta s výkonným motorem a pohonem 4x4 asi vcelku normální hodnota, ale říkejte to českému národu odkojenému na „PD-oktávkách“.

Závěr

Takže jak vidíte, naše výtky vlastně nesměřují ke špatné technice. Ona je vlastně dobrá. Jen je prostě použitá ve špatné verzi. Takže odhlédněme od toho nápisu GSi a pojďme si prohlédnout jinak výborné auto. Auto, které bude ozdobou domácí garáže i manažera. Auto, které bude skvělým parťákem pro dlouhé cesty. Náš závěr je jediný. Je to krásný a výborný vůz. Když se přestane chlubit, že to je GSi a přijde i varianta s manuálem, tak nebude co vytknout.

Foto: František Němec, Novinky

Kdyby bylo OPC, tak proti GSi neřekneme ani popel. Ale to není.

Opel Insignia GSi 2.0 CDTI 8A 4x4
Motor:1956 ccm, řadový vznětový čtyřválec, turbo
Max. výkon:154 kW (210 k) při 4000 ot./min
Max. točivý moment:480 N.m při 1500 ot./min
Převodovka:osmistupňová automatická
0–100 km/h:7,8 s
Nejvyšší rychlost:226 km/h
Průměrná spotřeba:7,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1 697 kg
Délka x šířka x výška:4 897 x 1 863 x 1 455 mm
Základní objem zavazadelníku:490 l
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:679 900 Kč (Opel Insignia Grad Sport 1.5 Turbo Edition)
Základní cena testované verze:1 034 900 Kč
Cena testovaného vozu:1 281 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám