Hlavní obsah

Speciální Vantage Roadster se inspiruje nejstarším dochovaným Aston Martinem

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská sportovní automobilka Aston Martin představila další z řady speciálních edicí svých modelů. Konkrétně se jedná o Vantage Roadster, který má v limitované sérii odkazovat na nejstarší zachovalý Aston označovaný jako A3. Jedná se o třetí vůz, který firma vyrobila.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster

Článek

Inženýři z Aston Martinu vytvořili model A3 se šasi číslo 3 přesně před sto lety ve svém závodě Abingdon Road v londýnském Kensingtonu. Vůz vznikl jako jeden z pěti prototypů, kteří tamní pracovníci vyrobili ještě před oficiálním zahájení distribuce a produkce Aston Martin.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster

Automobil má pod kapotou motor 1,5 litru a 11 koňských sil, což mu ale stačilo na to, aby v roce 1922 vytvořil rychlostní rekord 136 km/h na okruhu Brooklands. V současné době vůz patří do sbírky Aston Martin Heritage Trust a byl uveden do původního stavu. Jedná se o nejstarší zachovalý vůz od legendární britské automobilky.

Aston Martin Speedster v novém zbarvení oslavuje legendu Le Mans

AutoMoto

Pro poctu modelu teď Aston představil jeho novodobé zjevení v podobě speciální edice modelu Vantage Roadster, kterou si vzala na starost divize „Q by Aston Martin“. Firma vytvoří jen tři exempláře s jedinečnou maskou chladiče a dalšími signifikantními prvky, které z auta dělají jeden z nejpohlednějších strojů současné doby.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster

Na autě nejvíce upoutají nová dvacetipalcová kola a bronzové třmeny brzd. Mimo to je na autě několik plaket a log odkazujících na doby minulé i samotný model A3. Překrásný je také interiér vyvedený v černé prošívané kůži s bronzovými doplňky.

Aston Martin Vantage přijíždí v edici F1 jako safety car na silnice

AutoMoto

„Je skvělé a správné, že jsme jako značka využili příležitost k oslavě stého výročí svého nejstaršího modelu. Jsem nadšený, že můj tým ve spolupráci s AMHT (Aston Martin Haritage Trust) dokázal vytvořit tento vkusný, ale hodně vzrušující model,“ uvedl v rámci představení limitované edice ředitel divize „Q“ a šéf speciálních edic v Aston Martin Simon Lane. Kolik zákazníky bude stát jeden kus a zda už jsou prodané, není jasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám