Hlavní obsah

Slováci představili pokrokovou baterii pro elektromobily, firmu vede bývalý šéf Aston Martinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská firma InoBat představila novou generaci baterií pro elektromobily, kterým má přinést lepší vlastnosti na konkurenčním trhu. Má ve svém vedení zvučné jméno. Andy Palmer předal vedení Aston Martin šéfovi Mercedesu-AMG, Tobiasi Moersovi, letos v květnu.

Foto: InoBat

Články baterií InoBat

Článek

Prototyp baterie pro elektrovozidla, který Slováci v pátek oficiálně představili, plánují začít hromadně produkovat v příštím roce. Podle InoBatu její výrobek umožní vozidlům s elektrickým pohonem delší dojezd oproti stávajícím standardním bateriím.

Foto: Profimedia.cz

Andy Palmer

„Vývoj těchto inteligentních baterií řídí umělá inteligence, přičemž hromadně se začnou vyrábět již v příštím roce. Jde o průlomovou technologii svého druhu, která navíc při své výrobě není tak závislá na kobaltu. Ten je totiž v rámci ochrany životního prostředí nejkritičtějším bodem v rámci výroby,” uvedl InoBat v tiskové zprávě.

Do čela Aston Martinu usedl Stroll, podíl má už i šéf programu F1 v Mercedesu

AutoMoto

Novou baterii představil spoluzakladatel InoBatu Marián Boček na mezinárodní konferenci ve Vysokých Tatrách. I díky své vyšší účinnosti baterie od InoBatu podle firmy umožní prodloužení dojezdu elektrických vozidel o téměř pětinu, rovněž ji lze přizpůsobit pro jakákoliv elektrická auta.

Palmer uvedl, že prototyp slibuje o deset procent méně ztrát a přibližně šestiprocentní nárůst maximálního dojezdu.

Po vybudování výzkumně-vývojového centra a výrobní linky na bateriové články plánuje společnost do roku 2025 zvýšit produkční kapacitu na deset gigawatthodin. Projekt InoBatu předchozí slovenská vláda podpořila schválením pobídek ve výši pět milionů eur (135 milionů korun).

Revoluce pro elektromobily z Brna? Lithium-sirné baterie chtějí vyrábět Norové

AutoMoto

Skupina InoBat loni podepsala s americkou energetickou firmou Wildcat Discovery Technologies dohodu o spolupráci při vývoji a výrobě baterií pro automobilový průmysl. K partnerům InoBatu patří také česká energetická společnost ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám