Hlavní obsah

Škoda, Volkswagen a Seat budou sdílet ještě více dílů

Automobilky pod hlavičkou koncernu Volkswagen Group budou v rámci spolupráce nově sdílet ještě více dílů. Vedení tím podle agentury Bloomberg chce zvýšit efektivitu výroby o 20 %, především díky prohloubení spolupráce v rámci vývoje a výroby.

Foto: Škoda Auto

Továrna Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Článek

Německý koncern Volkswagen, pod který spadá třeba česká Škoda Auto nebo španělský Seat, je světovým průkopníkem v rámci sdílených platforem i díky spolupráci napříč modely pod různými značkami. Šéf VW Thomas Schaefer nicméně v systému ještě vidí řadu rezerv, které hodlá koncern dohnat v následujících letech.

Originální Škoda Enyaq dokáže ubytovat čtyři lidi, jen je třeba si ji poskládat

AutoMoto

„V minulosti jsme ztráceli příliš mnoho času tím, že jsme byli zaneprázdněni jeden druhým. Konkurence je ale mimo náš koncern, ne v něm,“ uvedl pro Bloomberg s tím, že v budoucnu automobilový svět uvidí soudržnější sesterské automobilky. Auta se tak podle něj budou více lišit v designu, ale pod kapotou se naopak bude jedno druhému více a více podobat.

Podobnou strategii VW uplatnilo třeba u Škody Citigo, Seatu Mii a Volkswagenu Up! nebo u modelů Polo, Ibiza a Fabia. Velký potenciál v prohloubení spolupráce pak vedení koncernu vidí v příštích generacích sedanů Škoda Superb a Volkswagen Passat. V souvislosti s tím už automobilky centralizovaly výrobu a přesunuly ji z Německa a České republiky do jedné fabriky na Slovensku.

Kvůli výrobě superbu a passatu na Slovensku investuje Volkswagen 500 milionů eur

AutoMoto

Modely Volkswagen, Seat a Škoda tvoří pro skupinu VW téměř 80 % celosvětových prodejů a větší spolupráce má zefektivnit celý proces vývoje a výroby až o dvacet procent.

Utržené peníze hodlá skupina investovat do drahého vývoje elektromobility, aby mohla být konkurenceschopnější vůči Tesle, Stellantisu a čínským výrobcům. Příkladem je společný projekt VW Trinity, v rámci kterého chce automobilka představit hned několik elektromobilů najednou. K premiéře by mělo dojít v roce 2026.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám