Hlavní obsah

Senioři si mohou vyzkoušet řízení v krizových situacích, projekt Jedu s dobou se opět rozbíhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdělávací projekt pro řidiče pokročilejšího věku „Jedu s dobou” běží letos čtvrtým rokem. Seniorům za volantem umožňuje v bezpečí výcvikového polygonu vyzkoušet své auto v extrémních situacích.

Foto: Autoklub ČR

Jedu s dobou

Článek

Mají za sebou desítky let zkušeností, ale když začínali řídit, jezdili v embéčkách a stodvacítkách. Dnešní auta jsou úplně jinde výkonem, schopnostmi i bezpečností, ale také hmotností. A jejich zrak či rychlost reakcí už nemusí být, co bývaly dřív – a právě proto se na řidiče-seniory řada lidí dívá skrz prsty.

Aby nemusela, v roce 2018 se rozběhl vzdělávací projekt Jedu s dobou. Starším řidičům – díky financování z Fondu zábrany škod pro účastníky nad 65 let bezplatně – umožní vyzkoušet si vlastní auto v extrémních situacích, ovšem v bezpečí výcvikového polygonu. A je jedno, jakým automobilem přijedou.

Čeští důchodci se učí ovládat auta v extrémních situacích, zájem je velký

AutoMoto

Projekt se pro letošní rok rozbíhá právě v těchto dnech na osmi polygonech v Česku – v Ostravě, Třinci, Vysokém Mýtě, Jihlavě, Hradci Králové, v Mostě, u Příbrami a v Sosnové u České Lípy. Účastníci se dozvědí něco o novinkách v dopravních předpisech, o fungování elektronických hlídačů a asistentů v moderním autě a vyzkoušejí si vyhýbací manévr, krizové brzdění na různých površích či průjezd kluzkou zatáčkou. Osvěží si také zdravovědu – a mnoho dalšího.

Patronem projektu je Karel Loprais, šestinásobný vítěz dakarské rallye a český motoristický sportovec století. Zapojen je také herec Pavel Nový. „Je to opravdu skvělé, můžete si otestovat, jak se váš vůz chová v krizových situacích, nebo si uvědomit, jak fungují nejrůznější elektroničtí pomocníci v autě. Je to užitečné, protože pak člověk není překvapený na silnici,“ komentoval Nový vlastní zkušenosti s kurzem.

Foto: Autoklub ČR

Pavel Nový v kurzu Jedu s dobou

„Za svoji závodní kariéru jsem za volantem prožil spoustu horkých momentů, ze kterých jsem si vždycky snažil vzít ponaučení. Projekt Jedu s dobou podporuji, vyzkoušet si reakce vozidla na polygonu je jeden z nejlepších tréninků pro bezpečnou jízdu v silničním provozu, neznám lepší recept,“ doplnil Karel Loprais.

Autoklub ČR, který kurzy organizuje, uvádí, že podle dotazníků vyplňovaných na konci kurzu by všichni účastníci takové školení doporučili dalšímu řidiči. Ať už k poznání nového vozu, který si pořídili, nebo třeba k získání lepší jistoty za volantem. Volné termíny jsou k vidění na webu projektu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám