Hlavní obsah

Šejk nechal postavit největší hummer na světě. Má dvě patra, čtyři motory a 6,6 metru na výšku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší Hummer H1 na světě má na výšku 6,6 metru, pohání ho čtyři spalovací motory a uvnitř jsou dvě patra. Vznikl z pera megalomanského sběratele aut a držitele několika Guinnessových rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šejk si nechal postavit hummera vysokého 6,6 metrůVideo: SWNS, Reuters

 
Článek

Spojené arabské emiráty jsou místem mnoha superlativů. Nyní k nim přibyl ještě jeden – světově největší Hummer H1. Strůjcem nápadu takový vůz postavit je šejk Hamád bin Hamdán an-Nahaján, někdejší vysoce postavený politik a hlavně provozovatel Muzea offroadové historie v Šardžá, které drží Guinnessův rekord za největší sbírku vozidel s pohonem 4x4. Je tu 718 různých modelů a tento největší hummer k nim přibude.

Vůz, který vypadá jako třikrát zvětšený Hummer H1 a podle toho také dostal označení X3, samozřejmě nevznikl nafouknutím skutečné H1. Stojí na základě amerického armádního obojživelného vozidla LARC-LX, které sloužilo v druhé polovině 20. století, zejména ve vietnamské válce.

Je tohle největší výfuk na světě? Někde před ním najdete starou ladu

AutoMoto

H1 X3 se pohybuje pomocí čtyř vznětových motorů; zda to jsou 269k řadové šestiválce Detroit Diesel 6-71, které poháněly LARC-LX, není známo. Víme však, že H1 X3 zvládá nejvyšší rychlost 32 km/h.

Interiér je rozdělen na dvě patra, v nichž najdeme kromě prostoru pro řidiče a společenské místnosti také kuchyni a koupelnu. Tedy, zatím nikoliv – na interiéru se dosud pracuje. Stroj ale nebude běžně jezdit po silnicích, třebaže video přesně tohle ukazuje – bude exponátem ve zmíněném muzeu.

Šejk si objednal pět limuzín od Bentley. Teď se netknuté prodávají

AutoMoto

Šejk an-Nahján kromě této kuriozity stvořil také největší SUV na světě. To se jmenuje Dhabiyan, má deset kol a tři rezervy, pod kapotou 15,2l turbodiesel Caterpillar o výkonu 600 koní, váží 24 tun a měří 10,8 metru na délku. Je ovšem možné, že Hummer H1 X3 mu tento titul vezme.

Foto: Profimedia.cz

Dhabiyan, největší SUV na světě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám