Hlavní obsah

Z dolu na Pikes Peak. Porsche překonalo největší převýšení ze všech elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sériové Porsche Taycan Cross Turismo se stalo prvním elektromobilem, který zdolal výškový rozdíl 4,8 km za 33 hodin. Terénní verze taycanu jela z nejnižšího bodu, kam se tým mohl dostat v USA autem, na jeden z nejvyšších. Cíl byl na Pikes Peaku, kde se jezdí prestižní závod do vrchu.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Cross Turismo 4S při pokusu o rekord.

Článek

Úspěch byl oficiálně uznán Guinnessovou knihou rekordů, protože cesta byla monitorována zapečetěnými zařízeními GPS spolu s analogovým výškoměrem.

Tým s autem odstartoval z místa 540,8 metru pod hladinou moře v Eagle Mine v Michiganu, důlním komplexu pro těžbu niklu a mědi, a dojel až na vrchol Pikes Peak v Coloradu v nadmořské výšce 4302 metrů.

Za volantem Porsche Taycan Cross Turismo: Nevídaný kříženec

Testy

Rekordem je údaj převýšení – 4,8 km. Celková ujetá vzdálenost ale činila 2274 km napříč státy Michigan, Wisconsin, Iowa, Nebraska a Colorado. A to elektromobilem jen za 33 hodin a 48 minut, přičemž tři skupiny řidičů se střídaly mezi přestávkami i kvůli dobití baterie.

Taycan Cross Turismo má kapacitu baterie 93,4 kWh (využitelných 83,7 kWh). Platforma J1 s 800V elektrickou soustavou umožňuje dobíjet výkonem až 270 kW. Za pět minut lze tedy dobít na vzdálenost 100 km dle přísnější evropské normy WLTP. Z nuly na osmdesáti procentech baterie jste za 20 minut. Na plné dobití Porsche udává dojezd použité verze 4S až 452 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám