Hlavní obsah

Řidiči, pozor! Školáci se vrací do lavic

Začátek školního roku je vždy rizikovým obdobím - je to změna jak pro děti, tak i pro řidiče aut. Tím spíš, pokud vaše dítě nastupuje do první třídy. To znamená, že je třeba obezřetnosti, a to zejména na přechodech pro chodce, kde není snadné se dobře rozhlédnout - např. kvůli zaparkovaným autům.

Foto: Profimedia.cz

Vylézáte-li zpoza zaparkovaných aut, je třeba vykouknout a podívat se, než vkročíte do vozovky, ať jste dítě, či dospělý.

Článek

„V silničním provozu se nově objeví tisíce prvňáčků, kteří se teprve učí chodit do školy,” říká Robert Šťastný, vedoucí Výzkumu dopravní bezpečnosti u Škodovky. Nutnost větší obezřetnosti platí pro všechny - jak pro řidiče, tak i pro školáky, které navíc často kvůli jejich menšímu vzrůstu není za autem vidět.

Poučte tedy své děti, že pokud ve výhledu brání překážka - ať už zaparkované auto, nebo třeba autobus v zastávce - je nutné zpoza ní opatrně vykouknout. Až pak, po ujištění, že nehrozí nebezpečí, lze vstoupit do silnice.

Bezpečnost dětí při chůzi do školy jistě podpoří, když si s nimi trasu předem projdete - zejména, nastupují-li do nové školy a jsou-li na trase přechody pro chodce. Sluší se také připomenout, že ačkoliv má chodec na přechodu přednost, nemůže skočit před rozjeté auto - fyzicky není možné, aby auto zastavilo okamžitě.

Odtrhněte oči od smartphonů

Používat telefon za volantem je přestupek, protože telefon odpoutává pozornost od silnice před vámi. Úplně stejně však odpoutává pozornost chodců, kteří tak mohou přehlédnout couvající auto nebo vkročit na přechod, aniž by se řádně rozhlédli či se alespoň ujistili, že mají zelenou.

Foto: Profimedia.cz

Smartphone na přechod nepatří.

Pokud děti do školy vozíte autem, nezapomeňte je připoutat, i když jedete jen kousek a pomalu. „Rodiče mají chybný pocit, že při městské rychlosti nehrozí nebezpečí,” uvádí Šťastný. Dle zákona musejí být v autě připoutáni všichni cestující, pokud je jejich sedadlo vybaveno bezpečnostním pásem, ať jedete kolem komína, nebo kolem světa.

Pokud vzadu vezete více dětí, je vhodné je nechat vystoupit všechny k chodníku, nikoliv do ulice. Není-li to možné, pohlídejte, aby ratolest vlevo neotevřela dveře přímo do cesty jedoucímu autu.

Za zmínku stojí také nebezpečí, které může znamenat volně položená školní aktovka. Umístěte ji v autě tak, aby se mohla co nejméně pohybovat; zejména, aby při prudkém brzdění svým pohybem nemohla nikoho zranit.

Iniciativa za bezpečný pátek pomůže i v pondělí

Nejen k pátkům se vztahuje kampaň prevence silniční bezpečnosti, kterou Škodovka spustila v červnu letošního roku. Její klíčovou součástí je webový portál Bezpečné cesty, kde si může školák vyzkoušet např. přecházení silnice nanečisto. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám