Hlavní obsah

Renault podle ruské vlády převede podíl v automobilce AvtoVAZ na ruský institut

Francouzský výrobce automobilů Renault převede svůj většinový podíl v ruské automobilce AvtoVAZ za symbolickou částku na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Uvedl to podle agentury Interfax ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Společnost Renault se však k této informaci odmítla vyjádřit, napsala ráno agentura Reuters.

Foto: Renault

Ilustrační foto

Článek

Podle Manturova má být součástí transakce opce umožňující Renaultu zpětný odkup podílu během pěti až šesti let. Ministr rovněž uvedl, že podíl ve své moskevské továrně Renault převede na moskevskou samosprávu.

Podle agentury Reuters by tyto informace mohly být jedním z prvních příkladů toho, jak hodlají ruské úřady naložit s aktivitami západních firem, které se v důsledku války na Ukrajině stahují z Ruska.

Renault ustupuje, v Rusku okamžitě zastavuje výrobu

Válka na Ukrajině

Renault již minulý měsíc oznámil, že se rozhodl pozastavit své aktivity v Rusku a začal zkoumat možnosti, jak by mohl naložit se svou továrnou v Moskvě a většinovým podílem ve společnosti AvtoVAZ. Firma rovněž uvedla, že by v souvislosti s přerušením aktivit v Rusku mohla odepsat až 2,2 miliardy eur (zhruba 54 miliard Kč).

Podle agentury Interfax zaměstnává Renault v Rusku zhruba 45 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám