Hlavní obsah

Prodej aut s hybridním pohonem v ČR stoupl o třetinu, elektromobilů ještě víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za období od ledna do května 2022 se v Česku meziročně prodalo o 31 % hybridů a o 33,4 % elektromobilů více než v loňském roce. Plug-in hybridy však klesaly. Ministerstvo dopravy připravuje dotace na pořízení nízkoemisních aut pro veřejnost.

Foto: Opel

Nabíjení plug-in hybridu (ilustrační foto Opelu Astra)

Článek

Prodej nových aut s hybridním pohonem na českém trhu od začátku ledna do konce května stoupl meziročně o 31 % na 11 329 vozů. Z toho poptávka po plug-in hybridech klesla o čtvrtinu na 1298 aut. Prodej elektromobilů stoupl o 33,4 % na 1318 vozidel. Vozy na bateriový pohon tak tvořily 16 % všech nových prodaných aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nejprodávanější značkou hybridů zůstává Toyota s 2951 prodanými vozy, druhý je Ford s 1651 vozy a na třetí příčku poskočilo BMW s 1150 auty na hybridní pohon.

Dovoz ojetých aut letos stoupl o 15 procent na 74 tisíc vozů

AutoMoto

„Prodej plně hybridních vozů má stále vysokou dynamiku. U našich nejoblíbenějších modelů jde o dominantní technologii, kterou volí většina zákazníků. V rámci osobních vozů prodáváme přes 70 % vozů v hybridní variantě, u značky Lexus dokonce přes 90 %. Rostoucí cena pohonných hmot je dalším argumentem, proč zákazníci tuto variantu volí,“ uvedl generální ředitel Toyoty v ČR Martin Peleška.

Mezi čistými elektromobily vede díky modelu Enyaq iV domácí Škoda se 418 vozy. Druhá je značka Volkswagen se 150 elektromobily a třetí Hyundai se 112 vozy.

Francie trestá prodeje zánovních elektromobilů

AutoMoto

„Pokud jde o bateriové elektromobily, tak z 1318 letos registrovaných byla téměř třetina registrací Škoda Enyaq, následovala Kia EV6, Hyundai Kona, Volkswagen ID.4 a Hyundai Ioniq 5,“ uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu (CDV) Jindřich Frič.

Podle pověřence ministra dopravy pro čistou mobilitu Jana Bezděkovského je dobrou zprávou, že počet registrací elektrických a plynových vozidel se meziročně zvýšil a je dosud nejvyšší.

„Protože však v porovnání s jinými evropskými zeměmi na tom v tomto směru stále nejsme úplně nejlépe, je skvělé, že kolegové na ministerstvu životního prostředí připravili dotační výzvu pro veřejný sektor, ve které je z Národního plánu obnovy připraveno 600 milionů korun,“ dodal Bezděkovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám