Hlavní obsah

Prodej aut do zásuvky se loni ve světě zdvojnásobil na rekordních 6,6 milionu

V loňském roce se každý týden prodalo tolik elektromobilů a plug-in hybridů, kolik se prodalo za celý rok 2012, říká zpráva Mezinárodní agentury pro energii. Meziročně se prodeje zhruba zdvojnásobily. Zájmu o elektrická auta vedle nových modelů nahrává v mnoha zemích i státní podpora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nabíjení elektromobilu (Ilustrační foto)

Článek

Prodej elektromobilů se loni ve světě zhruba zdvojnásobil a vystoupal na rekordních 6,6 milionu. Ve své zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Jako elektromobily však označuje i plug-in hybridy, tedy auta schopná jízdy na elektřinu i nabíjení ze zásuvky, ale zároveň se spalovacím motorem.

IEA také upozorňuje na potřebu většího úsilí kvůli problémům v dodavatelských řetězcích a na nutnost zvýšení produkce surovin potřebných k výrobě elektromobilů.

Kia EV6 v testu: Evropské auto roku jezdí skvěle, ale není dokonalé

Testy

Pokud má silný růst prodeje elektrických aut pokračovat, je nutné zajistit větší diverzifikaci při výrobě baterií a také spolehlivost v dodávkách nejdůležitějších surovin. Jedině tak se dají omezit těžkosti při plynulosti výroby a dodávek a dá se zabránit skokovému zvyšování cen, uvádí zpráva.

Loni se každý týden prodávalo více elektrických aut, než kolik se jich prodalo za celý rok 2012. Navzdory problémům v dodavatelských řetězcích růst pokračuje i v letošním roce - v prvním čtvrtletí prodej elektrických aut dosáhl v celém světě dvou milionů. Proti stejnému čtvrtletí loni je to nárůst o 75 %.

Hackeři začínají cílit na nabíjecí stanice elektromobilů

AutoMoto

Na konci loňského roku jezdilo po světových silnicích asi 16,5 milionu elektrických aut. Proti roku 2018 je to trojnásobek. IEA do loňského počtu prodaných elektromobilů započítává jak plně elektrické vozy, tak i plug-in hybridy.

Český Svaz dovozců automobilů začátkem května uvedl, že prodej nových aut s hybridním pohonem od ledna do konce dubna v České republice meziročně vzrostl o 34 % na 8830 vozů. Z toho bylo 985 plug-in hybridů, což byl pokles o čtvrtinu. Odbyt elektromobilů se naopak o 37,5 % zvýšil a dosáhl počtu 1035 vozů.

Anketa

Koupili jste si loni auto do zásuvky?
Ano, elektromobil
18,5 %
Ano, plug-in hybrid
1,5 %
Ne, koupil/a jsem si hybrid
2,2 %
Ne, koupil/a jsem si vůz pouze se spalovacím motorem
29,6 %
Nekoupil/a jsem si žádné auto
48,2 %
Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám