Hlavní obsah

Příští Toyota Prius by mohla spalovat vodík

Novinky, Daniel Havlina

Japonská automobilka Toyota údajně plánuje, že bude masově prodávat spalovací motor na vodík. Ten tedy automobilka nemusí využít jen na výrobu elektřiny v palivových článcích. Se zprávou přišly specializované weby v zemi vycházejícího slunce, které mluví i o tom, že tento motor dostane v roce 2025 i hybrid Toyota Prius či hatchback Corolla.

Foto: LL, Novinky

Toyota Prius

Článek

Toyota Prius se před dlouhými lety zasloužila o rozšíření full-hybridního pohonu. Současná čtvrtá generace se ovšem představila už v roce 2015. S novým modelem by ale Toyota měla přispěchat záhy, údajně už v roce 2022.

Mimo tuto zprávu přišly ovšem japonské weby i s jinou, zajímavější informací. Podle nich totiž nový prius nedostane jen 1,8litrový hybridní motor, ale znovu také plug-in hybrid, a dokonce spalovací motor poháněný vodíkem.

Jak už jsme dříve informovali, Toyota vodík využívá nejen pro výrobu elektrické energie v palivových článcích v modelu Mirai, ale experimentálně i jako palivo pro spalovací motor. Jako první model se s takovým agregátem představila letos v dubnu závodní corolla.

Toyota chce vodík i spalovat, nejen z něj vyrábět elektřinu. Prototyp brzy vyrazí na závody

AutoMoto

Ale zpět k Priusu. Právě jeho si totiž Toyota údajně vybrala jako dalšího nositele revolučního spalovacího motoru na vodík. Neznamená to ale, že s tímto agregátem dorazí už v dříve zmiňované nové verzi.

Toyotě bude chvíli trvat než otestuje veškeré možnosti, a proto se v souvislosti s tím mluví o uvedení někdy okolo roku 2025. V té době už by také měla být částečně vybudována lepší infrastruktura pro tankování takových aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám