Hlavní obsah

Příští Toyota Prius by mohla spalovat vodík

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota údajně plánuje, že bude masově prodávat spalovací motor na vodík. Ten tedy automobilka nemusí využít jen na výrobu elektřiny v palivových článcích. Se zprávou přišly specializované weby v zemi vycházejícího slunce, které mluví i o tom, že tento motor dostane v roce 2025 i hybrid Toyota Prius či hatchback Corolla.

Foto: LL, Novinky

Toyota Prius

Článek

Toyota Prius se před dlouhými lety zasloužila o rozšíření full-hybridního pohonu. Současná čtvrtá generace se ovšem představila už v roce 2015. S novým modelem by ale Toyota měla přispěchat záhy, údajně už v roce 2022.

Mimo tuto zprávu přišly ovšem japonské weby i s jinou, zajímavější informací. Podle nich totiž nový prius nedostane jen 1,8litrový hybridní motor, ale znovu také plug-in hybrid, a dokonce spalovací motor poháněný vodíkem.

Jak už jsme dříve informovali, Toyota vodík využívá nejen pro výrobu elektrické energie v palivových článcích v modelu Mirai, ale experimentálně i jako palivo pro spalovací motor. Jako první model se s takovým agregátem představila letos v dubnu závodní corolla.

Toyota chce vodík i spalovat, nejen z něj vyrábět elektřinu. Prototyp brzy vyrazí na závody

AutoMoto

Ale zpět k Priusu. Právě jeho si totiž Toyota údajně vybrala jako dalšího nositele revolučního spalovacího motoru na vodík. Neznamená to ale, že s tímto agregátem dorazí už v dříve zmiňované nové verzi.

Toyotě bude chvíli trvat než otestuje veškeré možnosti, a proto se v souvislosti s tím mluví o uvedení někdy okolo roku 2025. V té době už by také měla být částečně vybudována lepší infrastruktura pro tankování takových aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám