Hlavní obsah

Příští generace Range Roveru Sport SVR má mít motor od BMW M

Podle zákulisních informací britského Autocaru je patrné, že Land Rover využije pro nový model Range Rover Sport SVR motor V8 od sportovní divize BMW.

Foto: LL, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Menší sourozenec tradičního Range Roveru s přízviskem Sport by měl dorazit už v tomto roce a Land Rover už jen ladí poslední detaily. Na internetu se objevily spekulace i o nejsilnější variantě SVR, která by měla využít osmiválce od BMW M.

Právě 4,4litrový agregát už nabízí jako alternativu k hybridním jednotkám čerstvě představený „plnotučný” Range Rover, ovšem pro menší Sport v ostré variantě SVR se má jednat o silnější variantu od „emkové” divize z Mnichova.

Nový Range Rover se ukázal s plug-in hybridy i osmiválcem

AutoMoto

Jak uvádí Autocar, motor v Range Rover Sport SVR bude produkovat výkon přibližně 625 koňských sil a 750 Nm točivého momentu. To řádově odpovídá výkonu BMW X5 M Competition. Aktuální SCR je přitom vybaveno motorem Ford, který má výkon 575 koní.

Land Rover pravděpodobně sáhl po motoru od BMW kvůli tomu, že aktuální pětilitrový agregát přeplňovaný kompresorem nesplňuje budoucí emisní normy Euro 7.

Německá V8 to přitom dovede, a navíc se její výkon může stupňovat. Nejsilnější verzi najdeme v BMW M5 CS, kde produkuje 636 koní. V koncepčním BMW XM však motor dostal ještě pomoc od elektromotoru a plug-in hybrid měl i 740 koní. I tuto technologii by pak koncern Jaguar Land Rover mohl využít a vytvořit tak nejsilnější Land Rover všech dob.

Při natáčení nové bondovky padlo i několik Range Roverů SVR za miliony

AutoMoto

Nový Range Rover Sport bude mimo motoru od BMW využívat stejnou platformu MLA jako větší sourozenec, ale přijde s menší kapotou a sportovnějším vzhledem.

Oproti současnému modelu bude mít údajně novinka o 50 % zlepšenou torzní tuhost a hluk v kabině přenášený konstrukcí má být snížen o 24 procent. Range Rover Sport by měl pak dorazit ve spalovací variantě a také jako hybrid, plug-in hybrid a v roce 2024 i jako elektromobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám