Hlavní obsah

Test BMW M5 CS: Hlava rodiny M

Tohle je nejsilnější sériové BMW historie. Divize Motorsport sice přidala jen sedm kilowattů výkonu, ovšem verze CS znamená pro M5 mnohem více.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Článek

Aktuální generace výkonného sedanu BMW M5 dorazila na trh v roce 2017. Už toto „výchozí” provedení dokázalo učarovat kombinací kultivovanosti, výkonu a také toho, že všech těch 600 koní lze skutečně přenést na silnici. Přitom v hravé formě. Mohl za to pohon všech kol, který vrcholné „emko” dostalo vůbec poprvé.

Od té doby se charakter vozu přiostřuje. Poprvé hned rok na to s variantou Competition.

Po faceliftu celé pětkové řady dorazila i testovaná verze CS, která už míří do světa exkluzivních supersportů. Znamená Competition Sport a podobně jako u M2, M3 a M4 má auto namířit směrem k zážitkům na okruhu, ještě zlepšit reakce pohonu, přivrdit podvozek a ušetřit 70 kilogramů hmotnosti. To však překvapivě neznamená, že byste se na silnici nudili nebo báli...

Zelené BMW na zlatých kolech? I tohle může fungovat

Verze CS je tu zkrátka od toho, aby takzvaně přitvrdila muziku. Znát je to už po vizuální stránce. Vůz má kovaná 20palcová kola a další detaily včetně masky chladiče v barvě Gold Bronze. Své dělají i výraznější prvky karoserie z plastu vyztuženém uhlíkovým vláknem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Zajímavým prvkem jsou žlutě svítící diody v obrysových částech světlometů. Tento tón má připomínat závodní vozy kategorie GT a k vidění není při denním svícení, ale v režimu uvítání, potkávacích či dálkových světel.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Speciální je také lak karoserie Frozen Deep Green. Schválně jsem během testovacího týdne svému kamarádovi předem suše avizoval, že přijedu v matně zeleném BMW se zlatými koly. Asi si dokážete představit, že v hlavě posluchače se tehdy odehrává něco o kolotočích, ale překvapivě tahle kombinace vypadá skvěle.

Vzadu jen pro dva

Interiér vozu samozřejmě vychází z běžné pětkové řady po faceliftu, což znamená precizní zpracování, dokonalou ergonomii a minimálně jeden z nejlepších informačně-zábavních systémů na trhu, navíc nově s 12,3palcovou obrazovkou.

Jestliže ale M5 či M5 Competition nabízely něco navíc, sportovní atmosféru a vybranější materiály, verze CS se do toho obouvá ještě mnohem výrazněji. Mohou za to krom alcantarového volantu a stropu nebo tmavě chromovaných a červených detailů především sedadla.

Ta přední jsou opravdu extrémně tvarovaná, s karbonovými zády a výraznými bočnicemi se zvláštním středovým výstupkem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Právě výrazné a nekompromisní tvarování může být pro spoustu zákazníků problém. Test auta je ale vždy subjektivní věc a podléhá momentálním příležitostem autora. Já jsem postavy nebojím se říci až hubené a z těchto sedadel tudíž neskrývám nadšení.

Jen málokterá křesla v sériovém autě mě dokáží v zatáčce podržet takovým způsobem. Přitom se v nich dá bez problému vydržet i dlouhá cesta.

Určitě ušetřila nějaké ty kilogramy, přesto mi vadí určitá nerozhodnost – je to přeci CS, konstrukce sedadel je z karbonu, a tak bych vyhřívání, dofukování bočnic nebo těžký elektrický posuv oželel. Stejně jako elektrické nastavení volantu. Raději bych měl třeba otevíratelnou středovou opěrku, která právě je kvůli pár gramům u CS připevněna.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Při pohledu na zadní sedadla se pak jistě pousmějete. CS je totiž čtyřmístné a takto striktně oddělená místa v limuzíně vyšší střední třídy jsem ještě neviděl.

Pravdou ale je, že i zadní pasažéři se díky tomu mohou spolehnout na oporu mnohem kvalitnější, než na klasických zadních sedadlech. Navíc se jim naskýtá pohled na tu nádhernou zadní část předních sedadel.

Na okruh i dovolenou

4,4litrový vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly uprostřed má ve srovnání s variantou Competition o 7 kilowattů výkonu navíc, právě tohle číslo je ale na jednotce to nejméně zajímavé.

Uložení motoru vychází z verze Competition, je tužší, s pružinami o tuhosti 900 N/mm ve srovnání s 580 N/mm standardního provedení M5. To znamená sice o něco větší přenosy vibrací do karoserie, ale také rychlejší odezvu na plyn a v podstatě okamžitý přenos síly na hnací ústrojí.

V duchu motorsportu bylo vylepšeno také mazání a chlazení, včetně olejové vany s malou přední jímkou a nepřímého chlazení stlačeného vzduchu. Systém mazání využívá počítačem řízené, plně variabilní čerpadlo, jež je navrženo i pro intenzivní používání na závodním okruhu, kde dochází k velmi vysokým úrovním podélného a příčného zrychlení.

Test BMW M2 CS: Povedená rozlučka

Testy

CS má rovněž odlišnou výfukovou soustavu. Ladění klapek a další změny zajistily, že jde o nejlépe znějící osmiválcové BMW M současné generace. Nechybí mu hluboké tóny, bubnování a prskání. Jakkoli vzpomínky na ječivý atmosférický desetiválec o dvě generace zpět jsou stále živé...

Tato verze je ve výsledku opravdu ještě o něco více bezprostřední. Zkuste si jen rychle zapumpovat kotníkem na pedálu plynu a dočkáte se na dnešní poměry neuvěřitelně okamžité odezvy, klidně s celým autem můžete cukat přesně v tom tempu, jako to umí váš kotník.

A potom je tu až lokomotivní charakter motoru. Stačí se podívat na křivku točivého momentu a výkonu. Nejen že drtivých 750 newtonmetrů je k dispozici už od 1800 otáček. Plochá charakteristika trvá až do 5950 ot./min., tedy těsně pod vrcholícím výkonem 467 kW, 635k.

Foto: BMW

Křivka výkonu a točivého momentu BMW M5 CS

Jinak řečeno, motoru je zaprvé skoro jedno, co máte zrovna zařazeno – táhne stále. Ale zároveň nechybí znatelná špička výkonu, které řidiče baví se neustále dotýkat. A když ji překročí, dočká se v manuálním režimu tvrdého omezovače bez automatického přeřazení.

Nemá smysl zdůrazňovat, že dynamika vozu, která se u CS posunula na rovné 3 sekundy z nuly na 100 km/h či 10,4 na 200 km/h je fascinující. Především u auta s pohotovostní hmotností 1900 kg.

Důležitější je impozantní podání takového zrychlení a ještě více bych zdůraznil famózní převodovku. Samočinná osmistupňová skříň s hydrodynamickým měničem mohla zavdat na spousty obav, když na ni M5 přešla po předchůdci s dvouspojkovou skříní.

Ale BMW M ukázalo, že i tento typ převodovky může být rychlý, skvěle předvídat a řadit s nekompromisními kopanci. A přitom si zachovat výhody své konstrukce v mimořádně jemné, plynulé práci v automatickém a komfortním módu. U CS tomu není jinak.

První jízda s novým BMW M3: Civilizovanější neznamená nudnější

Testy

Pokud v hnacím řetězci postoupíme dále, najdeme můj další oblíbený klenot současné automobilové techniky. Rovněž posun k pohonu všech kol se zdál zpočátku být jakýmsi vyměkčením a krokem vstříc neřidičům. Není tomu tak.

U takzvaného M xDrive si necením ani tak toho, že v kombinaci s vypnutím elektronických asistentů lze deaktivovat přední pohon a vytvořit tak driftující zadokolku.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

M5 má hodně režimů pro různé části ústrojí. Přechod mezi individuálně konfigurovatelnými módy usnadňují dvě tlačítka na volantu.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M5 CS

Nejraději mám přechod mezi režimy 4WD a 2WD. Jmenuje se 4WD Sport. Elektronika tehdy výrazně upřednostňuje zadní pohon, kontrola stability je upozaděna, ale stále odvádí svou jemnou práci v pozadí.

V kombinaci s na dnešní dobu přesným řízením a čitelným podvozkem se dá s tímto extrémně výkonným sedanem zábavně a v rámci bezpečných mezí svézt i na okresní silnici – cítíte, jak na výjezdu ze zatáčky pracuje zadní pohon s aktivním diferenciálem, jak vás auto nechá sklouznout. Ale zároveň i jak se za apexem zcela přirozeně připojuje pohon přední, který auto uklidní a pomůže celé té hmotě napřímit se k další rovince.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Standardně dodávaným karbon-keramickým brzdám můžete věřit, mají více než dostatečný výkon a příjemnou odezvu

M5, a CS není výjimkou, tak považuji za nejlépe ovladatelné auto v této výkonové kategorii. Právě CS je pak ve srovnání s výchozím autem ještě o něco soustředěnější, necítíte tolik přenosy hmotnosti a lze nasadit ještě nekompromisnější tempo.

Neříkám, že je nutné onen milion navíc potřeba utratit, ale důležité je, že verze CS z M5 neudělala nekompromisní okruhový stroj, ale stále jde o zcela použitelné auto i na silnice.

Všimnete si sice úspor v oblasti odhlučnění motoru či podvozku včetně hučení širokých pneumatik, ale rozdíl není tak markantní, aby při delší cestě byly decibely navíc vyloženě otravné.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Uspořených 70 kg má na svědomí i karbonová kapota

I komfort odpružení sice o něco utrpěl, ale stále tohle naladění nepovažuji za překážku. Ano, CS je podstatně tužší než standardní M5, ale nástrahy českých silnic díky preciznímu naladění zvládá překvapivě dobře. A takový čtyřdveřový Mercedes-AMG GT je ve vrcholné verzi ještě mnohem nesmlouvavý – jak kvalitou jízdy, tak i svým projevem při rychlé jízdě.

Zní to možná zvláštně, ale M5 CS ukazuje, že i se 635koňovou limuzínou v okruhově laděném provedení se lze zkamarádit i bez závodní licence v kapse.

Závěr

BMW M5 CS představuje vrchol „emkových” BMW současné generace. Fascinuje svou kombinací komfortu manažerského sedanu s až okruhovými vlastnostmi. To vše činí řidičsky zábavným a snadno uchopitelným způsobem, podobně jako „standardní” M5. Competition Sport je na pomyslném žebříčku těchto dvou světů jen o něco blíže tvrdému sportovnímu náčiní a přidává i větší dojem exkluzivity.

BMW M5 CS
Motor:4395 ccm, vidlicový zážehový osmiválec, 2x turbo
Max. výkon:467 kW (635 k) při 6000 ot./min
Max. točivý moment:750 Nm při 1800 - 5950 ot./min
Převodovka:osmistupňová samočinná
0–100 km/h:3 s
Nejvyšší rychlost:305 km/h
Průměrná kombinovaná spotřeba dle WLTP:11,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1900 kg
Délka x šířka x výška:5001 x 1903 x 1468 mm
Základní objem zavazadelníku:530 l
Poháněná náprava:obě
Cena základní verze:1 363 700 Kč (518d) / 3 298 100 Kč (M5)
Cena testované verze:4 849 000 Kč
Cena testovaného vozu:4 986 785 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám