Hlavní obsah

Noble se vrací, představuje supersport M500

Malá britská automobilka Noble představila předprodukční prototyp nového supersportu s názvem M500. Jedná se přitom o premiéru, na kterou společnost čekala od roku 2009, kdy se na trhu objevil model M600. Vůz je jako tradičně sestaven z dílů jiných, ovšem špičkových automobilek.

Foto: Noble

Noble M500

Článek

Noble znovu ukazuje, že v Británii vznikají skutečně vzrušující supersportovní automobily, pokud budeme hovořit o malých automobilkách. Od roku 2009 sice tahle malá společnost nic nepředstavila, ale nyní se vytasila se supersportem M500. Byť se předvedl jen prototyp, říká se, že sériové vozy budou u zákazníků už letos.

V Anglii budou v nových budovách povinně nabíječky pro elektromobily

AutoMoto

Základem celého vozidla je britské šasi a karoserie, pod kterou se schovává špičkový zážehový šestiválcový motor o objemu 3,5 litru a výkonu 557 koňských sil, který je spojen se šestistupňovou manuální převodovkou od firmy Graziano Trasmissioni. A pokud vám zní tato firma povědomě, vězte, že jejich převodovky najdete třeba v Lamborghini Aventador.

Model M500 má z velké části velmi podobnou platformu jako 13 let stará šestistovka. Noble uvádí, že karoserii může doplnit o části z uhlíkových vláken a není vyloučeno, že na trh dorazí i celokarbonová kapota ve speciální edici. Auto je ale i tak lehké, protože váží jen 1400 kilogramů, ale produkční vůz by mohl vážit i o 250 kilogramů méně.

Nejsilnější Morgan všech dob vznikne v pouhých devíti kusech

AutoMoto

Britové by rádi vyráběli přibližně 50 modelů M500 za rok, což nejsou vůbec špatná čísla. Cena auta, které umí z 0 na 100 km/h zrychlit za 3,5 sekundy, se pak vyšplhá na 150 tisíc liber, tedy v přepočtu 4,3 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám