Hlavní obsah

Nejdražší benzín na světě mají na Islandu, nejlevnější ve Venezuele

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Webové stránky GlobalPetrolPrices.com poskytují ucelený přehled o tom, jak drahý (nebo levný, jak chcete) je benzín ve všech státech světa. Statistické údaje ukazují, kolik v průměru v dané zemi zaplatíte za litr paliva, do výsledných dat se nezahrnuje kupní síla obyvatelstva. Nejdražší zemí z hlediska tankování benzínu je Island (45,50 Kč/litr), nejlevnější Venezuela.

Foto: Novinky

Článek

Po Islandu následuje čínský Hongkong (44,60 Kč/litr), třetí je Norsko (42,50 Kč/litr). V první desítce z celého světa je osm evropských států - kromě dvou zmíněných v pořadí od nejdražší země najdeme ještě Monako, Nizozemsko, Řecko, Itálii, Dánsko a Portugalsko.

Naopak mezi země s nejlevnějším benzínem patří Venezuela, země na pokraji ekonomického a sociálního kolapsu. Litr zde teoreticky stojí osmnáct haléřů. Dále jsou nejlevnější pohonné hmoty v Íránu (6,40 Kč/litr), v Súdánu (7,20 Kč/litr) nebo Kuvajtu (7,40 Kč/litr).

Z evropských zemí je nejlevnější benzín v Rusku (13,90 Kč/litr). A jak jsme na tom v Česku? Ne úplně špatně: nejprodávanější Natural 95 se nyní podle agentury CCS prodává v průměru za 30,83 Kč za litr, v průběhu května by se jeho cena mohla blížit až k 31,50 Kč za litr. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám