Hlavní obsah

Mustang z nejslavnější filmové honičky jde do aukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Mecum se 10. ledna chystá vydražit Ford Mustang GT z roku 1968, který si zahrál v legendárním filmu Bullittův případ. V rámci prodeje teď společnost vypustila nové informace o ikonickém vozidle.

Foto: Mecum Auctions

Ford Mustang 1968 z filmu Bullitův případ

Článek

Příběh jednoho z nejslavnějších filmových automobilů vznikl v roce 1968, kdy ho na stříbrném plátně řídil ulicemi San Franciska herec a idol dívčích srdcí Steve McQueen, což samo o sobě vyvolávalo spoustu emocí. O to více, když šlo o honičku mezi „dobrákem“ a „padouchem“, která trvala deset minut.

Aukční síň Mecum, která má nyní čest tento vůz dražit, ovšem připomíná, že mustang z filmu Bullitt prodělal před natáčením mnoho úprav, aby vypadal tak, jak si McQueen, velký milovník aut, přál. Na jeho popud tak konstruktéři začernili přední masku chladiče, přidali černá kola a změnili i lak automobilu. Dokonce ani zadní světla nejsou tam, kde je v roce 1968 Ford montoval. Upravil se také motor, který byl silnější a hlasitější.

Test Fordu Mustang GT: Vztyčený osmiválcový prostředníček

AutoMoto

Změn bylo mimochodem mnohem více, protože inženýři filmových studií na auto samozřejmě museli kvůli záběrům z honičky přidělat kamery. Aby to bylo možné, na třech místech vznikly otvory, aby prošly kabely, které z upravené baterie mustangu napájely kamery.

Po uveřejnění filmu Bullittův případ, který se okamžitě stal velkým trhákem, automobil zakoupil zaměstnanec filmových studií Warner Bros Robert Ross, aby ho za krátký čas prodal soukromému detektivovi z New Jersey Franku Marracanovi, který získal od Fordu potvrzení, že právě tohle auto od nich koupila společnost Steva McQueena pro film Bullittův případ. Ani on s ním ovšem nejezdil dlouho a za 4 roky ho prodal.

Dalším majitelem auta byl jistý Robert Kierman, který si v říjnovém vydání časopisu Road & Track v roce 1974 všiml inzerátu od Franka Marracana ve znění: „Mustang z filmu Bullittův případ z roku 1968, který řídil Steve McQueen. Lze doložit dokumenty. Nejlepší nabídka.“ Kierman neváhal a auto za 6 tisíc dolarů koupil, což byl i vzhledem na dnešní poměry snový obchod, protože vlivem mnoha faktorů včetně inflace tato částka odpovídá současným 30 tisícům dolarům, tedy asi 690 tisícům korun.

Kiermanovou koupí pak začalo pro legendární mustang období, které se nedalo nazvat jinak než temné. V té době ho jako každodenní vůz využívala majitelova manželka, což se vůbec nelíbilo Stevu McQueenovi. Ten dokonce Kiermanovi učinil několik téměř neodolatelných nabídek, ale vůz nezískal a v roce 1980 zemřel ve věku 50 let. Zhruba ve stejný čas se navíc mustangu rozbila spojka a Kierman se rozhodl, že ho nebude opravovat, ale uloží ho do garáže.

Foto: Mecum Auctions

Mustang je v původním stavu tak, jak ho upravil Steve McQueen.

Auto nakonec zůstalo pod rouškou tmy až do roku 2001, kdy Ford vydal výroční edici Mustangu GT Bullitt a Kiernan se společně se synem Seanem rozhodl auto konečně opravit, aby bylo pojízdné. Bohužel, majiteli auta byla diagnostikována Parkinsonova choroba a vše muselo stranou, a to včetně oprav. Opětovně se na nich začalo pracovat v roce 2008, kdy vyšla další edice Mustangu Bullitt. V roce 2014 pak Robert Kierman zemřel a auto definitivně převzal jeho syn Sean.

Blokoval nabíječku pro elektromobily a odmítal odjet, jeho Mustang tedy odtáhli

AutoMoto

S novým majitelem přišel i svěží impuls a Sean opravy zvládl dokončit, aby mohl být vůz vystavován na různých akcích, a to včetně představení modelu Bullitt GT z roku 2019. Nyní jde legendární vůz do aukce bez jakýchkoli dalších úprav. Keirman si totiž přál, aby mustang zůstal originální. Pod kapotou má tak stále osmiválec o objemu 6,4 litru.

Společnost Mecum plánuje mustang z roku 1968 dražit 10. ledna a prozatím neuveřejnila list možných zájemců. Otázkou pak zůstává, jakou cenovku aukce stanoví. Podle odhadů z roku 2018 by to ale mohla být částka, který bude atakovat hranici 4 miliony dolarů, tedy v přepočtu kolem 91 milionů korun.

Foto: Mecum Auctions

Ford Mustang 196, který řidil Steve McQueen ve filmu Bullittův případ. Možná jedno z nejcennějších aut na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám