Hlavní obsah

Místo převodovek baterie. Hyundai se v Nošovicích připravuje na odklon od spalovacích motorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaný odklon od spalovacích motorů a přechod k elektromobilitě se ve výrobě v automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku projeví už letos. Závod Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) se chystá ukončit výrobu převodovek v provozu Převodovkárna II., zvýší se zato výroba baterií, řekl mluvčí HMMC Petr Michník.

Foto: HMMC

Výroba Hyundai Kona Electric v Nošovicích

Článek

„Elektrická a hybridní vozidla nemají manuální převodovku a i u spalovacích motorů dávají naši zákazníci stále častěji přednost automatu,” uvedl Michník.

„V takzvané Převodovkárně II. je proto již produkce významně utlumena a počítáme s tím, že výrobu zde ke konci roku ukončíme. V uvolněných prostorech vznikne provoz společnosti Hyundai Mobis zaměřený na výrobu baterií.”

Hyundai chce v Evropě od roku 2035 nabízet jen elektromobily

AutoMoto

Továrna v Nošovicích produkuje denně až 1400 aut. Kromě toho vyrábí také dva typy šestistupňových převodovek nejen pro své vozy, ale také na export do závodů v ruském Petrohradě, Kia ve slovenské Žilině a HAOS v Turecku.

Výroba elektrifikovaných pohonů v Nošovicích začala už v roce 2018 a od loňska se tam vyrábí elektromobil Kona Electric, první sériově vyráběný vůz na elektrický pohon v Česku.

Hyundai Mobis nyní sestavuje baterie v závodě v Mošnově na Novojičínsku, kde vyrábí i světlomety. „Kapacitu pro výrobu baterií budeme muset rozšířit,” potvrdil manažer podniku Ivan Leixner.

V Nošovicích se začne vyrábět elektrický Hyundai Kona i s menšími bateriemi

AutoMoto

Baterie se budou vyrábět současně v mošnovské hale Mobisu i nově v Nošovicích. „Současní zaměstnanci Převodovkárny II. zůstanou v HMMC, naopak provoz Mobisu přinese vznik nových pracovních míst.

Převodovkárna I. bude nadále vyrábět jak pro naši vlastní potřebu, tak pro závody Kia v Žilině a Hyundai v Turecku,” uvedl Michník.

Reklama

Výběr článků

Načítám