Hlavní obsah

Mini uvede poslední nový model se spalovacím motorem v roce 2025

Britská značka pod křídly BMW Group bude od „brzkých třicátých let”, tedy přibližně od roku 2030, nabízet jen elektromobily. Poslední nový model se spalovacím motorem uvede v roce 2025.

Foto: Mini

Mini Cooper SE po modernizaci

Článek

BMW v tiskovém prohlášení říká, že Mini bude hrát v elektrifikačním programu skupiny „klíčovou, průkopnickou roli“ a tvrdí, že „městská značka je pro elektrickou mobilitu naprosto ideální.“

Mini má zůstat „globální značkou s působností ve všech regionech světa“, včetně trhů, na kterých v současné době působí, a které by i po roce 2030 umožňovaly prodej automobilů se spalovacími motory.

Jaguar bude vyrábět pouze elektromobily, a to zanedlouho

AutoMoto

Plán je „nalajnovaný” poměrně jednoznačně. Poslední model se spalovacím motorem, hatchback Mini nové generace, bude uveden na trh v roce 2025. Od tohoto okamžiku bude společnost uvádět pouze plně elektrické modely s cílem, že do roku 2027 bude polovina jejích globálních prodejů elektrická. Někdy v roce 2030 až 2035 by mělo z pásů sjet poslední Mini se spalovacím motorem.

Mini v současné době prodává elektromobil Mini SE. Crossover countryman nové generace se začne vyrábět v Lipsku v roce 2023 a bude nabízen v elektrické i zážehové variantě. Mini také pracuje na nové platformě, kterou využije další elektrický crossover. Bude se vyrábět v Číně od roku 2023 ve společném podniku s tamní automobilkou Great Walls.

Test Mini SE: Elektromobil, který vás bude bavit

AutoMoto

BMW tak do jisté míry následuje kroky konkurenčního Daimleru, který ze své městské divize Smart již plně elektrickou značku udělal. Na druhou stranu, k úplné elektromobilitě se pro zmíněné roky přihlásilo poslední měsíce více automobilek. Na konci této dekády chce i Volkswagen prodávat ze 70 procent elektromobily, jen do zásuvky už budou například automobily značky Jaguar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám