Hlavní obsah

Mercedes EQS má infotainment přes celý interiér

Novinky, Milan Lažanský

Jako první se z chystaného vlajkového elektromobilu značky Mercedes-Benz ukazuje obrazovka infotainmentu. Ta však tvoří v podstatě celou palubní desku.

Mercedes-Benz představuje MBUX HyperscreenVideo: Mercedes-Benz

 
Článek

Pokud jste si ještě nezvykli na digitální podobu interiéru nové generace třídy S, tak vězte, že chystaný elektrický ekvivalent nabídne podstatně větší sci-fi.

U modelu EQS Mercedes hovoří o další evoluci infotainmentu MBUX, který se představil v roce 2018 v aktuální generaci třídy A. Ovšem u EQS tomuto systému říkají MBUX Hyperscreen – ve volném překladu hyperobrazovka.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vision EQS spolu s maskovaným prototypem produkčního EQS.

Palubní deska tvoří v podstatě jeden kus zakřiveného skla o šířce 141 centimetrů. V něm jsou zabudovány tři obrazovky s vysokým rozlišením. Mezery mezi nimi by člověk neměl snadno poznat.

Díky technologii OLED se totiž mohou jednotlivé pixely, včetně těch na krajích obrazovky, vypínat. Tím by obrazovka měla splynout s palubní deskou. Kýženému efektu má pomoci i ambientní osvětlení a především horní vrstva „stříbrného stínu“, speciálně lakovaného plastu.

Svůj dotykový displej má k dispozici i pasažér. Pokud v autě žádný nesedí, stane se z obrazovky dekorativní prvek. Zobrazí třeba malé hvězdičky.

Nabídku Mercedesu čeká zemětřesení ve jménu elektromobility

AutoMoto

Na pokyny cestujících reaguje i 12 vibračních jednotek pro haptickou vazbu. Mercedes uvádí, že zapracoval i na strojovém učení, vůz má poznat, kdy uživateli nabídnout oblíbené funkce. Zaujmou i parametry systému. Má osmijádrový procesor a 24GB RAM.

Samotné EQS má dorazit na trh v roce 2021. Bude největším a nejluxusnějším z chystaných elektromobilů rodiny EQ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám