Hlavní obsah

Lotus chce prodávat 100 tisíc aut ročně. Tolik vyrobil za 70 let

Lotus po celou dobu své existence fungoval výhradně jako specializovaný výrobce sportovních vozů, doba elektrifikace ale značku pod křídly čínského koncernu Geely přiměla k rozšíření svých ambicí.

Foto: Lotus

Lotus Eletre

Článek

Lotus po uvedení plně elektrického SUV Eletre a plný peněz od Geely chce do roku 2028 prodávat 100 000 vozů ročně. I když to nemusí znít jako mnoho, je to pro Lotus monumentální číslo.

Britská automobilka totiž loni dokázala vyrobit jen 1710 vozů. Lotusu trvalo 70 let od jeho založení v roce 1948, než vyrobil stotisící vůz, červené kupé Evora, které sjelo z výrobní linky v srpnu roku 2018. To je v průměru něco přes 1400 vozidel ročně po dobu 70 let.

Poslední Lotus Elise dostala žena, po které se vůz jmenuje

AutoMoto

Při rozhovoru s australskou publikací Drive o výrobních plánech společnosti generální ředitel Matt Windle řekl, že růst bude řídit řada elektromobilů.

„Globálně to odstartuje SUV Lotus Eletre, ale do Austrálie dorazí až v roce 2024,“ potvrdil. „Krátce poté přijde náš čtyřdveřový konkurent pro Porsche Panamera, do roku 2025 další SUV, a nakonec náš vzrušující sportovní vůz v roce 2026,“ řekl v rozhovoru.

Místo lehkých sporťáků elektrické SUV. Lotus Eletre oficiálně představen

AutoMoto

Lotus Eletre se bude vyrábět výhradně v Číně. Jako plně elektrická alternativa k Porsche Cayenne se na trh dostane s baterií přesahující kapacitu 100 kWh a dojezdem přibližně 600 km. Bude také podporovat nabíjení o výkonu 350 kW.

Základní model nabídne výkon 592 koní a měl by dosáhnout rychlosti 100 km/h za méně než 3 sekundy.

Reklama

Výběr článků

Načítám