Hlavní obsah

Lamborghini upřesňuje plány se syntetickým palivem. Pohánět má dva supersporty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamborghini chce mít v nabídce po roce 2030 dva hybridní supersporty na syntetické palivo. Šéf značky Stephan Winkelmann si však zatím není jistý, jestli bude takového paliva na světě dost.

Foto: Lamborghini

Lamborghini (ilustrační foto)

Článek

Italská automobilka Lamborghini chce mít po roce 2030 ve své nabídce dva hybridní supersporty poháněné syntetickým palivem e-fuel. V rozhovoru s italským deníkem Il Corriere della Sera to řekl šéf podniku Stephan Winkelmann. Syntetická paliva by automobilce umožnila mít velmi nízké emise uhlíku, řekl.

Lamborghini se podobně jako jeho konkurenti – značky Ferrari, Aston Martin či McLaren – potýká s tím, jak zachovat svou exkluzivitu ve světě, v němž se přechod na ryze elektrický pohon jeví jako jediná cesta do budoucnosti. V syntetických palivech je podle firmy budoucnost.

Lamborghini chce udržet spalovací motor naživu i po roce 2030

AutoMoto

„Zatím nevíme, zda bude k dispozici dostatečně velké množství tohoto paliva, aby uspokojilo potřeby všech výrobců,“ řekl Winkelmann. Automobilky podle něj v tomto ohledu potřebují politickou podporu.

Syntetické palivo e-fuel, v češtině nazývané „e-palivo“, se vyvíjí jako náhrada za dnešní ropná paliva. Sbírá CO2 ze vzduchu a kombinuje ho s vodíkem pro výrobu kapalného paliva, které by bylo možné spalovat ve spalovacích motorech.

Německo chce syntetická paliva, ne konec spalovacích motorů

AutoMoto

Díky použití zelené energie na výrobu je cílem, aby proces včetně onoho finálního spálení byl uhlíkově neutrální. Řada automobilek i některé státy v syntetických palivech vidí alternativu či doplněk plošného přechodu na elektrický pohon.

Lamborghini plánuje do roku 2024 mít celou svou modelovou řadu hybridní. První plně elektrický model se očekává na konci desetiletí.

Anketa

Věříte, že syntetická paliva jsou alternativou plošné elektrifikace?
Ano, spalovací motory přežijí, elektrifikace bude stále jen doplňkem
78,2 %
Ano, ale pouze jako doplněk masivní elektrifikace
17,3 %
Ne, elektromobily jsou jedinou cestou
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám