Hlavní obsah

Kvůli výrobě superbu a passatu na Slovensku investuje Volkswagen 500 milionů eur

Novinky, ČTK, Marek Bednář, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý koncern Volkswagen, do nějž patří i Škoda Auto, investuje ve své slovenské divizi do připravované výroby nové generace modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat 500 milionů eur, tedy 13,2 miliardy korun. Bude to znamenat i tisíce nových pracovních míst.

Foto: Volkswagen

Továrna Volkswagenu v Devínské Nové Vsi (Ilustrační foto)

Článek

Koncern Volkswagen investuje ve své továrně v Devínské Nové Vsi nedaleko Bratislavy do ohlášené výroby nové generace modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat. Oznámila to slovenská divize automobilky poté, co přesun produkce zmíněných značek na Slovensko v pátek potvrdila dozorčí rada Volkswagenu.

Výroba vozidel Škoda Superb a Volkswagen Passat, která začne na Slovensku v roce 2023, si nevyžádá rozšíření bratislavské továrny Volkswagenu. Značnou část zmíněných investic podnik použije na úpravu linek v lakovně a na dodatečné technologie.

Foto: Volkswagen

Továrna Volkswagenu v Devínské Nové Vsi (Ilustrační foto)

Slovenská divize Volkswagenu v souvislosti s výrobou těchto dvou nových modelů vytvoří 2000 nových pracovních míst. Výrobní kapacitu však továrna podle Olivera Grünberga, předsedy představenstva firmy Volkswagen Slovakia, nezvýší.

Slovenský ministr financí Eduard Heger uvítal novou investici Volkswagenu, který má na Slovensku zhruba 12 tisíc pracovníků. Řadí se tak k největším zaměstnavatelům v zemi, byť loni snížil počet zaměstnanců asi o 3000. Slovenská vláda ještě v létě slíbila podpořit investici Volkswagenu, stejně jako výstavbu nájemních bytů i v okolí továrny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Škoda Superb aktuální generace ještě ve výrobě zůstane v Kvasinách, nástupce se přestěhuje na Slovensko.

Vyvíjet modely Superb a Passat nové generace bude Škoda v Mladé Boleslavi, jak automobilka potvrdila v minulém týdnu. Škoda Auto v prohlášení vysvětluje přesun výroby superbu z Kvasin do Bratislavy tím, že dlouhodobě bojuje s kapacitou výrobních linek a s dodacími lhůtami, které rostou.

Uvolněné kapacity chce automobilka využít pro navýšení výroby SUV modelů Karoq a Kodiaq. Podle zdroje Novinek se to týká i budoucí generace modelu Fabia, který díky tomu nemá přijít o dnes vzácnou verzi kombi.

„Vítáme rozhodnutí týkající se plánování vytíženosti koncernových závodů. Ve společnosti Škoda Auto získáme v České republice dodatečné kapacity, které jsou naléhavě potřebné pro náš růstový plán. Tím vytvoříme podmínky pro další expanzi naší značky při současném zachování vysoké ziskovosti,“ vysvětluje předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer.

Škoda pustí vlajkovou loď na Slovensko, Češi díky tomu nepřijdou o praktické překvapení

AutoMoto

Odbory přesun ostře kritizují. „Koncern Volkswagen Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď,“ řekl v minulém týdnu nesmlouvavě odborový předák Jaroslav Povšík. Představenstvo Škody Auto za zachování výroby superbu podle něj málo bojovalo, podle jeho názoru i z obav o funkci.

Z výrobních linek továrny Volkswagenu v Bratislavě v současnosti sjíždějí, respektive v nedávné minulosti sjížděla, hlavně sportovně-užitková vozidla (SUV) a také malá městská auta včetně elektrických vozů Škoda Citigoe iV.

Passat to měl nahnuté, převálcovat arteonem a elektromobily se však zřejmě nenechá

AutoMoto

Loni Volkswagen na Slovensku vyrobil 377 750 vozidel, více než dvě třetiny z toho tvořila SUV Audi Q7, Audi Q8, Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne. Volkswagen od svého vstupu na Slovensko v roce 1991 investoval v zemi dosud přes 4,5 miliardy eur (119 miliard korun).

Volkswagen je jednou ze čtyř automobilek, která montuje vozidla v zemi pod Tatrami. Automobilový průmysl byl v době ekonomického růstu před propuknutím pandemie nemoci covid-19 hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které si loni v přepočtu na obyvatele udrželo pozici největšího výrobce automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám