Hlavní obsah

I Honda zcela opouští spalovací motory v automobilech, stanovila nejzazší termín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Honda chce do roku 2040 začít prodávat pouze elektrické vozy. Firma pod vedením nového šéfa Tošihira Mibeho investuje v příštích šesti letech zhruba pět bilionů jenů (téměř jeden bilion Kč) do výzkumu a vývoje, a to „bez ohledu na výkyvy tržeb”, řekl v pátek na brífinku Mibe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honda e

Článek

Japonský premiér Jošihide Suga se zavázal, že jeho země, která stále do velké míry spoléhá na uhelné elektrárny, do roku 2030 sníží emise skleníkových plynů o 46 procent v porovnání se stavem v roce 2013. Naplnění tohoto plánu ale bude podle Mibeho nesmírně těžké. V Japonsku totiž automobilka prodá pouhé jedno procento svých elektromobilů.

Opuštění spalovacích motorů bude nesmírně náročné, trvá na svém Toyota

AutoMoto

„Bude záležet na tom, jak brzy dokážeme vybudovat strukturu, která nám bude generovat zisk,” řekl podle médií šéf Hondy.

Japonský výrobce si nově stanovil cíl, že elektrická auta budou v Severní Americe a v Číně do roku 2030 činit 30 procent odbytu. Do roku 2035 by to mělo být až 80 procent. V případě Japonska to má v daných letech činit 20 a 80 procent. Plán se tam liší, protože v Japonsku je velká poptávka po hybridních autech, řekl Mibe.

Elektromobily mají do roku 2030 tvořit přes 70 procent prodejů Volkswagenu v Evropě

AutoMoto

Automobilky se po celém světě posouvají k elektrickým autům a stanovují si termín k přechodu na elektrické portfolio. V poslední době ohlásily přechod k ryze elektrickým modelům Jaguar Land Rover, a to do roku 2025, kdy Mini uvede poslední nový model se spalovacím motorem. Volvo má v plánu přejít zcela na elektromobily o pět let později, do roku 2030 mají tvořit elektromobily přes 70 procent prodejů Volkswagenu v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Hondy e: Na míru své cílové skupině

Honda e zaujme všechny, kteří chtějí hezké a pohodlné městské elektroauto, za nímž se každý otočí. Japonský prcek nenabízí nic moc víc, ale cílové skupině...

Test Hondy Jazz: Městský přeborník

Nový jazz od Hondy není zvenčí zrovna elegán, ale trumfy z rukávů začne sypat, jen co sednete za volant. Ve městě potěší výborným výhledem, hezkým odpichem...

Výběr článků

Načítám