Hlavní obsah

Vrátí se Hummer jako elektromobil? GM chce prémiová elektrická SUV

Americká značka Hummer v populární kultuře proslula auty hltajícími fosilní paliva neuvěřitelnou rychlostí, a zčásti i proto skončila. Podle nejnovějších zpráv by se za dva roky mohla vrátit na svět, ovšem tentokrát s elektrickým pohonem.

Foto: Hummer

Hummer H1

Článek

Značku Hummer si člověk dnes nejčastěji spojí s modely H2 a H3, posledními, které tato americká automobilka vyráběla. Řada lidí zná i její historii, kterak vznikla v roce 1992 se začátkem prodeje modelu H1, tedy civilní verze armádního HMMWV (High-Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, Vysoce mobilní víceúčelové kolové vozidlo) M998. Od roku 2008 ale žádná auta neprodukuje.

To by se mohlo v blízké budoucnosti změnit, alespoň podle zprávy agentury Reuters. Ta říká, že podle lidí obeznámených s plány koncernu General Motors, jemuž značka Hummer patří, by se do konce roku 2021 měla na světě objevit nová rodina prémiových pick-up trucků a SUV - a některé z nich mají nést právě jméno Hummer.

Foto: Hummer

Hummer H2

Projekt se má jmenovat BT1 a má být hlavní součástí investice ve výši 3 miliard dolarů (68,8 miliardy korun) do továrny Hamtramck v Detroitu, která má v budoucnu vyrábět zejména elektrická užitková auta. Tato investice je navíc součástí většího 7,7mld. (176,6 miliardy korun) balíku peněz, který má dle dohody koncernu GM s UAW (United Automobile Workers, severoamerická odborová organizace pracovníků v automobilovém průmyslu) natéct do amerických továren.

Podle dostupných informací má v roce 2021 přijít na svět elektrický pick-up, jeho rychlejší varianta o rok později a elektrické SUV ještě za další rok. V roce 2023 se má také objevit elektrický pick-up s logem GMC a SUV s logem Cadillac.

Foto: Hummer , Novinky

Hummer H3 Black Edition

Jestli bude pro něco z tohoto balíku oživena značka Hummer, zatím údajně není jisté, ale není to první zpráva tímhle směrem. V červnu letošního roku přišly od agentury Bloomberg zprávy, že GM chystá pro velká elektrická auta oživení značky Hummer, neboť si ji lidé spojují s drsnými a odolnými auty.

Reklama

Výběr článků

Načítám