Hlavní obsah

Fiat uvedl nové Doblo, je to přeznačkované berlingo

Italský Fiat díky sdílení v rámci koncernu Stellantis uvedl novou verzi oblíbené dodávky Doblo, a to rovnou i v osobní verzi. Představila se také elektrická varianta e-Doblo.

Foto: Fiat

Fiat e-Doblo

Článek

Pátá generace dodávky Doblo dorazí včetně elektrické varianty e-Doblo v užitkové i osobní verzi. Je to další verze unifikované malé dodávky, kterou Citroën prodává jako Berlingo, Opel a Vauxhall jako Combo, Peugeot jako Rifter a Toyota jako ProAce City.

Svou verzi Fiat uvede ve třech provedeních – Van, Crew Cab a Combi. Nabídne také dvě délky, stejně jako sesterské značky. Stejně jako ony je také pravděpodobné, že osobní verze bude pouze elektrická, byť to z tiskové zprávy není jednoznačné.

Foto: Fiat

Fiat e-Doblo van

Základem spalovací verze se stane 1,5l vznětový motor ve dvou variantách 101 a 131 koňských sil. U první varianty bude k dispozici jen manuální převodovka, u silnější i osmistupňový automat. Fiat nabídne i benzínovou variantu s 1,2l tříválcem s manuální převodovkou a výkonem 110 koní.

Fiat má oživit maličké topolino

AutoMoto

Elektrická varianta e-Doblo je nejsilnější, produkuje výkon 136 koní, v útrobách má 50kWh baterii a na jedno nabití umí dojet dle metodiky WLTP až 280 kilometrů. Nejvyšší rychlost je 130 km/h.

Při rychlonabíjení výkonem 100 kW lze baterii nabít na 80 % za 30 minut. Vůz nabízí tři jízdní režimy – Normal, Eco a Power. Co se ale ostatního týče, elektrická verze se nebude nijak lišit od běžné spalovací varianty.

Foto: Fiat

Fiat e-Doblo

Dodávka ve spalovací variantě pojme až jednu tunu nákladu, elektrická varianta uveze o 200 kg méně jako užitkový vůz a 750 kilogramů jako osobní verze.

Užitková varianta nabídne např. zvedací sedák spolujezdce, místo nějž lze umístit náklad, nebo otvor v přepážce, kterým lze na místo spolujezdce prostrčit dlouhé věci. Nejvyšší délka tenkého nákladu tak vzroste na 3,4 metru. Vůz dále nabídne i zpětné zrcátko ve formě displeje, který zobrazí výstup kamery mířící dozadu či doprava do mrtvého úhlu.

Fiat chystá velkou modernizaci, během pěti let uvede čtyři důležité novinky

AutoMoto

Osobní verzi lze pořídit i se samostatně otevíratelným oknem pátých dveří, o prosklenou střechu složenou ze dvou dlouhých panelů či o středovou stropní konzoli s dalším úložným prostorem.

Vůz nabídne i 17 bezpečnostních a jízdních asistentů. V základu je už autonomní nouzové brzdění, rozpoznávání dopravních značek nebo sledování pozornosti řidiče. K mání je také systém pro snazší jízdu na nezpevněném povrchu nebo asistent pro sjíždění prudkých kopců.

Foto: Fiat

Fiat e-Doblo van

Doblo a e-Doblo se bude vyrábět ve Španělsku, automobilka však neuvedla ani datum začátku prodeje, natožpak české ceny. Na další detaily si tak budeme muset počkat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám