Hlavní obsah

Abarth už pracuje na ostré verzi elektrické pětistovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrický Fiat 500e ve verzi od Abarthu bude podle šéfa značky úžasný, a to včetně zvuku - samozřejmě umělého. Postavit ho ale je náročnější, než se čekalo.

Foto: Abarth

Abarth 695 Esseesse (Ilustrační foto)

Článek

Dvorní úpravce automobilky Fiat, italská značka Abarth, už pracuje na svém prvním elektromobilu - ostré verzi mrňavého 500e, které Fiat představil v roce 2020. Britskému magazínu Autocar to odhalil Olivier François, šéf značky.

„Před rokem a půl jsem řekl, že to nemůže být tak těžké, postavit verzi Abarth z elektrické pětistovky. Elektromobily jsou zábavné na jízdu už samy o sobě. Dobrou zprávou je, že na tom pracujeme,“ cituje magazín Françoise.

Vybitá tesla blokovala silnici v Rumunsku jen kousek od nabíječky

AutoMoto

„Špatnou zprávou je, že udělat to je komplikovanější, než jsem si myslel. Pokud chcete postavit skutečný abarth, nemáte to stejné pohonné ústrojí. Když má výkon a točivý moment, který chcete, už není stejné přenosové ústrojí, převodovka, brzdy... Celé to musíte upravit,“ vysvětluje dále François.

Přesto ale bude hotové auto fantastické, říká, a to včetně zvuku. „Zvuk bude velmi zajímavý. Bude na výběr, jestli má vůz být potichu, nebo ne.“ Jak by ale mohl znít, ani nenaznačil.

Vůz ale podle něj musí být jako celek výrazně odlišný od fiatu. Fanoušci Abarthu „by nekoupili fiat, a naopak. Je to v podstatě jedno auto, ale dvě zcela odlišné cílové skupiny,“ říká François.

Test Fiatu 500e: Když máte rádi hezké detaily

Testy

Elektrická pětistovka od Fiatu zvládá v nejvýkonnější verzi, která nabízí 118 koní a 220 Nm, zrychlení na stovku za 9,5 sekundy a nejvyšší rychlost 150 km/h. Podle Françoisových slov bude verze od Abarthu silnější a rychlejší; Autocar odhaduje zrychlení na stovku do 7 sekund.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám