Hlavní obsah

Dvanáctiválec v BMW končí, rozloučí se speciální edicí

Motor má dvanáct válců, takže finální edice BMW M760Li, nazvaná prostě „The Final V12“, bude čítat dvanáct kusů. Pořídit si je budou moci zájemci v USA za hezky kulatých 200 tisíc dolarů, tedy 4,28 milionu korun.

Foto: BMW

V12

Článek

„V červnu 2022 vyrobí BMW poslední dvanáctiválec, který kdy bude namontovaný do sériově vyráběného silničního BMW,“ začíná smutně tisková zpráva bavorské automobilky. Tento milník si po právu zaslouží nějakou upomínku a tou bude tucet speciálních BMW M760Li „The Final V12“, tedy „Poslední V12“.

Konec přichází po pětatřiceti letech V12 na trhu; prvním dvanáctiválcem v silničním BMW byl motor označený M70 a z pěti litrů objemu dával za atmosférického plnění tři stovky koní. O čtyři roky předstihl dvanáctiválec konkurenčního Mercedesu.

Test BMW M760Li: Téměř dokonalé, ale jen pro toho vpravo vzadu

AutoMoto

Od té doby mnichovská V12 narostla na 6,6 litru objemu přes čtyři generace a dostala dvě turbodmychadla, které z ní dnes ždímou 611 koní a 800 Nm. A v různých variantách pohání také vozy značky Rolls-Royce.

Znamená tedy konec BMW M760Li také konec dvanáctiválcových rollsů? Nemáme žádný důvod si to myslet, tato značka nedávno uvedla na trh novou generaci modelu Ghost a dvanáctiválec pod jeho kapotou zůstává. Nejde ale o stejný agregát. Zatímco minulý ghost poháněl shodný 6,6litrový motor, novinka má 6,75litrový z větších modelů.

Za volantem nového Rolls-Royce Ghost: Méně je více

Testy

BMW zatím nezveřejnilo žádné fotografie chystané finální M760Li, ovšem pokud ještě takový vůz chcete, ať už ve finální, či běžné edici, stejně je třeba hledat v USA. Český ani německý web značky už tento model nezobrazují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám