Hlavní obsah

Devět z deseti volkswagenů prodaných v Norsku má brzy být elektromobily

Novinky, Daniel Havlina

Zastoupení automobilky Volkswagen v Norsku věří, že už v roce 2021 bude 90 procent jejich prodejů tvořeno plně elektrickými modely. A tím to prý nekončí. O dva roky později mají elektromobily absolutně vytlačit spalovací volkswageny z norského trhu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volkswagen ID.3

Článek

Zprávu o ambiciózních plánech norského zastoupení Volkswagenu přinesla agentura Reuters. Jak se ale zdá, odhady nemusejí být tak nereálné, jak se na první pohled zdá. V severské zemi padnul minulý měsíc absolutní rekord. Celých 61,5 procenta nových automobilů prodaných v Norsku za uplynulé září totiž tvořila auta na čistě elektrický pohon.

Volkswagen ID.4 má první ceny pro český trh

AutoMoto

Norsko zavedlo pro trh s elektromobily speciální podmínky. Auta jsou osvobozená od daní a vyšší daň naopak platí ti, kteří si berou benzínové či naftové vozy. Tímto pokřivením volného trhu se v Norsku „podařilo” stlačit cenu elektromobilu na úroveň srovnatelného konvenčního automobilu.

Do roku 2025 země plánuje kompletní zákaz prodejů aut na fosilní paliva. A právě to nahrává do karet Volkswagenu, který začíná chrlit na globální trh jeden elektromobil za druhým.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volkswagen ID.3

Minulý měsíc se v Norsku představil nový elektrický Volkswagen ID.3 a okamžitě opanoval tamní prodeje v kategorii elektrických vozidel. Porazil tak Teslu Model 3, a dokonce i švédský Polestar 2. Není se proto čemu divit. Volkswagen má v Norsku jen ty nejvyšší ambice.

První jízda Volkswagenem ID.3: Budoucnost není temná

AutoMoto

„Čísla nám s jistotou umožňují říci, že příští rok můžeme dosáhnout 90 procent prodaných aut na elektřinu,“ řekl Reuters vedoucí norského zastoupení Volkswagen Harald A. Moeller. „Zákazníci se navíc příští rok mohou těšit na ještě větší výběr elektrických automobilů Volkswagen,“ dodal hrdě Moeller.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám