Hlavní obsah

Delegace Obamy a summitu EU budou vozit BMW a Audi

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doprovod amerického prezidenta Baracka Obamy a účastníky summitu EU budou při návštěvě Prahy vozit limuzíny BMW a Audi. Zatímco vozy bavorské značky si objednalo velvyslanectví USA, auta se čtyřmi kruhy ve znaku jsou určena pro evropské státníky.

Článek

BMW Group Česká republika poskytne podle mluvčí Kateřiny Cmuntové velvyslanectví USA o víkendu flotilu 30 vozů řady 7 a X6. Pravděpodobně půjde v obou případech o vrcholné verze, jež pohání benzínový osmiválec. Jak se politikům bude jezdit v luxusním voze 750i se můžete podívat na našem videu.

BMW 750i

FOTO: Jan Sajdl

Audi pro summit poskytlo 37 limuzín A8 ve verzi Long. Auta mají být k dispozici nejvyšším představitelům členských států EU. Audi A8 L je v prodlouženém provedení poháněná zážehovým dvanáctiválcem o objemu 6,0 l. Ten přenáší svůj výkon na všechna čtyři kola prostřednictvím systému quattro (více informací najdete zde).

Audi A8 L

FOTO: Audi

Obamova limuzína váží osm tun

Samotný Obama by měl po Praze jezdit ve speciálně upravené limuzíně Cadillac dovezené z USA. Čtyřmístný, pět a půl metru dlouhý automobil je bohatě pancéřován, dveře v tomto speciálně upraveném Cadillacu jsou podle zahraničních zdrojů stejně těžké jako přetlakové dveře Boeingu 757. Přední sklo má tloušťku údajně cca 15 centimetrů; boční okna mají tloušťku zhruba 13 centimetrů a pochopitelně jsou neprůstřelná. Zajímavostí je, že kromě řidičova okna není možné žádné stáhnout.

Prezidentský Cadillac pro Baracka Obamu

FOTO: Cadillac

Hlavně díky pancéřování (jenom dveře mají 20centimetrové pancéřování) váží tato prezidentská limuzína neskutečných osm tun.

O použitém motoru není nic známo – pravděpodobně jde o benzínový osmiválec s výkonem 440 kW / 600 koní. Maximální rychlost je pouhých 96 km/h (60 mil) a také zrychlení na tuto rychlost trvá hodně dlouho – celých 15 vteřin (Fabie 1,2 HTP to zvládne rychleji). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám