Hlavní obsah

Prezidentskou limuzínu pro Obamu vyrobil Cadillac

Novinky, maž

Pro nového prezidenta USA je již přichystána speciální nová limuzína, kterou vyrobil Cadillac. Poprvé ji prezident využije při slavností přísaze v úterý 20. ledna. Veškeré podrobnosti o vozidle jsou z bezpečnostních důvodů tajné, výrobce pouze naznačil několik technických zajímavostí.

Článek

Čtyřmístný, pět a půl metru dlouhý automobil je bohatě pancéřován, dveře v tomto speciálně upraveném Cadillacu jsou podle zahraničních zdrojů stejně těžké jako přetlakové dveře Boeingu 757. Pření sklo má tloušťku údajně cca 15 centimetrů; boční okna mají tloušťku zhruba 13 centimetrů a pochopitelně jsou neprůstřelná. Zajímavostí je, že kromě řidičova okna není možné žádné stáhnout.

Hlavně díky pancéřování (jenom dveře mají 20centimetrové pancéřování) váží tato prezidentská limuzína neskutečných osm tun.

Bezmála dvacetipalcové pneumatiky jsou samozřejmě imunní vůči proražení, roztržení nebo prostřelení. Podvozek je dimenzován tak, aby vydržel i výbuch bomby přímo pod vozidlem.

:. Ne, tohle už není automobil, tohle je tank s vizáží sedanu.

Výkon lze zvýšit až na 1000 koní

O použitém motoru není nic známo – pravděpodobně jde o benzínový osmiválec s výkonem 440 kW / 600 koní. Maximální rychlost je pouhých 96 km/h (60 mil) a také zrychlení na tuto rychlost trvá hodně dlouho – celých 15 vteřin (Fabie 1,2 HTP to zvládne rychleji).

Spotřeba dosahuje údajně 30 litrů na sto kilometrů. Krátkodobě lze zvýšit výkon až na 1000 koní – vstříknutím oxidu dusného (slangově rajský plyn) do válců. Teoretický dojezd vozu pak ovšem údajně klesne na pouhých 120 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám