Hlavní obsah

VIDEO: Test BMW 750i: komfort, sport a luxus

Novinky, Martin Žemlička

Vrcholný model bavorské automobilky přichází s novou generací "sedmičkové" řady. Na zasněžených dálnicích, okresních silničkách i prázdném letišti jsme zkoušeli, co umí vrcholný model 750i s dvakrát přeplňovaným benzínovým osmiválcem.

Článek

Oproti minulé „sedmičce“ vypadá nový model v pořadí už páté generace méně kontroverzně: jestliže minulá verze vypadala jako UFO, nyní designéři pro většinu fanoušků značky problematické hrany zaoblili a výsledkem je docela hezký design.

Až při osobním setkání si uvědomíte, jak obrovité auto BMW řady 7 je (a při manévrování v těsných garážích dvojnásob). Zkrátka 5072 mm na délku a šířka 1902 mm musí být někde znát.

:. BMW 750i: nejvýkonnější z řady 7. Foto: Jan Sajdl

O to překvapivější je, že pokud nemáte prodlouženou verzi, není vzadu moc místa – pro nohy bychom ho ve voze podobné třídy přeci jen uvítali více. Vepředu s tím problém není a rovněž zavazadlový prostor se svými 500 litry splní většinu přání majitelů vozu.

Z luxusních vozů je BMW 7 unikátní v tom, že se skvěle řídí. Mercedes-Benz třídy S je pravděpodobně komfortnější, pohodlnější a celkově uvolněnější vůz, BMW nabízí celkově zábavnější jízdní vlastnosti s výbornou odezvou řízení. Výtečné je i příplatkové natáčení zadní nápravy, které mj. zlepšuje manévrovatelnost na malém prostoru.

:. Dveře mají magnetické zarážky (nezabouchnou se ani v kopci) a automatické dovření.

Elektronická stabilizace je plně vypínatelná (pomocí nepřehlédnutelného tlačítka, tohle nabízí jenom BMW). K dispozici jsou i sportovní režimy, které nabízejí lepší reakce na sešlápnutí plynového pedálu i jadrnější projev čtveřice decentně ukrytých výfuků.

Osmiválec má velký apetit

V nabídce jsou dva benzínové motory a jeden turbodiesel. Benzínový, dvěma turbodmychadly dopovaný osmiválec je skvělý. Jeho hodnoty jsou i přes velkou hmotnost (přes dvě tuny bez posádky) fantastické. Zrychlení z klidu na 100 km/h za 5,2 vteřiny je hodnotou, kterou se nemůže chlubit leckteré sportovní kupé. Maximální rychlost je elektronicky omezena na tradičních 250 km/h.

:. Design nyní zcela ladí i s menšími modely značky.

Zátah má 750i fantastický, na sněhu se samozřejmě pneumatiky prohrávaly svůj boj s přenosem točivého momentu na vozovku. Apetit měl zkoušený motor opravdu nemalý, na údaje výrobce rovnou zapomeňte. Patnáct litrů při relativně klidné jízdě v kombinovaném režimu, jinak dva až čtyři litry navíc. Je to hodně, i když většina majitelů „sedmičky“ asi spotřebu neřeší, mnohem lepší volbou je však verze 730d (245k, 540 Nm, 9,7 l nafty /100 km).

K šestistupňové automatické převodovce není co dodat, řadí rychle a hladce. Rovněž brzdy jsou k neutahání a dobře se dávkují. V této cenové kategorii povinnost.

:. Dílenské zpracování interiéru je bez výhrad.

Na příplatkové výbavě utratíte statisíce jako nic

BMW samozřejmě nabízí obsáhlý seznam příplatkové výbavy. Počínaje dřevěným obložením, parkovacími kamerami vpředu i vzadu, head-up displejem a satelitní navigací konče.

Co se týče ovládání centrálního displeje, je to nyní především díky samostatným tlačítkům pro audio, navigaci a telefon jednoduší než u minulé generace. Zpočátku samozřejmě budete v lese všemožných nabídek trochu bloudit, ale intuitivnost je mnohem lepší.

:.Nevypadá to, ale je to opravdu velké auto.

Jestli je BMW řady 7 lepší než jeho nejbližší konkurenti? Tedy Mercedes S, Lexus LS a dejme tomu Audi A8? To nedokážeme posoudit. Z výše uvedených automobilů je BMW řady 7 patrně nejsportovnějším zástupcem (jakkoliv zvráceně to v případě dvoutunových pětimetrových aut může znít). V ničem ostatním nevyniká, v ničem není horší než konkurence. Jestli náhodou vybíráte auto této celkové kategorie, záleží nejvíce na vaší míře oblíbenosti té které značky. Všechno ostatní je plus minus stejné.

:. Na sněhu a ledu se tato obrovská porce Newtonmetrů přenášela docela obtížně. Ale jak vidno, i s pětimetrovým luxusním autem může být zábava.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:4395 ccm, osmiválec, zážehový
Max. výkon:300 kW (407 k) při 5500 ot./min.
Max. točivý moment:600 Nm od 1750 ot./min.
0 - 100 km/h:5,2 s
Nejvyšší rychlost:250 km/h
Kombinovaná spotřeba:11,4 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:2020 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:2 265 000 Kč (dle kurzu eura)

Reklama

Související témata:

Související články

Test BMW 123d: škola driftu

Mít doma BMW je snem mnoha motoristů. Jenže ne každý bavorák je tím správným bavorákem. Všechny sice mají výborný podvozek, ale k tomu to chce nějaký solidní...

Výběr článků

Načítám