Hlavní obsah

Cvičením proti únavě za volantem

Právo, Václav Pergl

Na začátku cesty se možná cítíte za volantem svěží a ostražití, ale po stovce kilometrů, třeba při cestě na dovolenou, už se hlásí únava. Přijde pozvolna a nenápadně a s ní i nebezpečné důsledky: ospalost, snížení pozornosti i schopnosti rychle reagovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jestliže nechcete během řízení zbytečně riskovat, zkuste zastavit a protáhnout si tělo pomocí nové metody Infinity. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, radí, jak na to.

Kdy je čas vypnout motor

Tělesná i psychická únava se sice dostavuje u každého člověka individuálně, ale po 180 ujetých kilometrech je přestávka vhodná pro všechny.

„Po delší jízdě o sobě obvykle dávají vědět bolesti krční páteře. Paže a předloktí jsou kvůli dlouhodobému držení volantu také unavené a nepříjemně ztuhlé,“ upozorňuje primářka Michaela Tomanová.

S ohledem na zvýšené riziko nehody by řidiči rozhodně neměli únavu organismu podceňovat.

Bolet začíná i bederní páteř a ramena. Dlouhá cesta je pro lidský organismus stresující. Tento stres může vyvolat právě ztuhlost šíjových svalů. „S ohledem na zvýšené riziko nehody by řidiči rozhodně neměli únavu svalů i celkovou únavu organismu podceňovat,“ nabádá primářka Tomanová.

Zacvičit si můžete na odpočívadle. Na řidiče působí velmi dobře uvolnění a protažení páteře s předklonem nebo záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné ležaté osmičky, což je základní princip metody Infinity.

Cviky by měly být pomalé a plynulé bez trhavých pohybů. Můžete cvičit odděleně například v oblasti krční, hrudní a bederní páteře, ale také tak, že se pohyb přenáší na celé tělo. Vsedě i vestoje přenášejte při pohybu váhu ze strany na stranu.

„Osmičku opisujete vždy třikrát jedním směrem a poté třikrát směrem opačným, postupně v různých rovinách i směrech. Zpočátku provádějte téměř neviditelný pomalý pohyb, tzv. mikropohyb. Následně můžete zvýšit velikost ležaté osmičky i prováděnou rychlost cvičení,“ popisuje primářka Tomanová, která metodu Infinity vyvinula.

Protažení svalů v sedadle auta

Cvičit lze i v parkujícím autě. Nejprve je nutné zajistit správné sezení a držení těla ve vertikále a také si správně seřídit sedadlo, eventuálně i volant. Cvik provedete tak, že si sednete vzpřímeně a opřete se o sedadlo celým trupem i hlavou. Rukama a propnutými pažemi se opřete o volant.

„Horními končetinami lehce zatlačte do volantu, dolními do podlahy auta, odtlačte se zadečkem, zády, hrudníkem a hlavou, vše jen jemně. Současně lehce stahujte spodní část zadečku i pánevní dno,“ radí lékařka.

„Vytáhněte hlavu nahoru a vše proveďte dohromady, jako byste chtěli vstát a celé tělo mělo tendenci se samo vzpřímit a narovnat. Sedm sekund provádějte ,vzpřímení’ - odtlačení, sedm až čtrnáct sekund uvolnění,“ dodává autorka metody.

I za jízdy

Metodu Infinity nemusí řidiči cvičit jen na odpočívadle nebo v parkujícím autě. Některé cviky lze praktikovat dokonce i za jízdy nebo během strnulé dopravní zácpy, kdy řízení nevyžaduje tolik pozornosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se z únavy stane zdravotní problém

Uspěchaný a hektický životní styl s sebou nese logicky i větší psychické a fyzické vypětí. A pak se samozřejmě není čemu divit, když postrádáme energii. Pokud...

Sladkost, která zvyšuje koncentraci

Klasickým a velmi běžným prostředkem, pokud člověk cítí únavu a postrádá energii, se většinou stává šálek kávy. Jenomže vědci přišli s daleko lahodnějším...

Výběr článků

Načítám