Hlavní obsah

Cupra spustila výrobu svého prvního elektromobilu Born

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá španělská značka Cupra, sportovní odnož Seatu, po třech ostrých modelech spustila výrobu svého prvního elektromobilu. Jmenuje se Born a ostrým se nazvat nedá, alespoň prozatím.

Foto: Cupra

Cupra Born v továrně ve Cvikově

Článek

Volkswagen vyrábí model ID.3 už řadu měsíců a stejnou dobu koncern slibuje, že tento model bude mít i verze jiných značek. Nyní byla spuštěna výroba první z nich – jmenuje se Cupra Born a je to první elektromobil značky, která je zaměřená na ostré verze seatů.

Born ovšem příliš ostrý není. Podle informací zveřejněných při představení vozu letos zjara bude k mání prozatím s jedním elektromotorem pohánějícím zadní kola, o výkonu 150 nebo 204 koní. Ten silnější umí krátkodobě poslat na kola až 231 koní.

Foto: Cupra

Cupra Born v továrně ve Cvikově

Jeho výroba odstartovala v úterý 28. září v závodě Volkswagenu v německém Cvikově, kde vzniká i VW ID.3 a také další vozy na platformě MEB. Seat chce od roku 2025 vyrábět born v továrně ve španělském Martorellu, zatím ale „jen” delegoval vlastní zaměstnance do Cvikova, aby tam na výrobu bornu dohlíželi a sbírali zkušenosti.

„Výroba našeho prvního zcela elektrického modelu v největší továrně na elektromobily Evropy zajistí cenné zkušenosti pro to, abychom vyráběli elektromobily v Martorellu od roku 2025. Naší ambicí je vyrábět ve Španělsku více než 500 tisíc městských elektrických aut ročně pro různé značky koncernu,” nechal se slyšet šéf Cupry Wayne Griffiths.

Foto: Cupra

Cupra Born v továrně ve Cvikově

„Toto vozidlo bude vyráběno za použití obnovitelných energií v rámci konceptu uhlíkové neutrality,” komentoval start výroby Stefan Loth, předseda představenstva divize Volkswagen Saxony, pod kterou cvikovská fabrika spadá.

Zákazníci si budou moci born koupit od listopadu letošního roku, anebo si jej pronajmout. Už nyní ho mohou vidět na autosalonu v Barceloně, který otvírá své brány ve čtvrtek 30. září. Během října proběhne novinářská prezentace bornu a o prvních dojmech z tohoto vozu si budete moci přečíst i na Novinkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám