Hlavní obsah

Část Austrálie chce od roku 2035 zakázat prodej spalovacích motorů

Australská část okolo hlavního města Canberry chce následovat kroky Evropské unie a od roku 2035 zakázat prodej nových vozidel se spalovacími motory. Vláda podle zveřejněného plánu chce zemi posunout blíže kompletnímu přechodu na elektromobilitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

BMW iX3

Článek

Vláda Teritoria hlavního města v Austrálii chce v nejbližších letech zapracovat na rozšíření veřejné dobíjecí sítě, nabídce grantů na instalaci dobíjecí infrastruktury u bytů a dalších projektů, které zajistí, že země postupně přejde na elektromobily. V roce 2035 pak země prodej nových spalovacích aut plánuje zakázat, uvádí ABC News.

Jako kouzelný plášť. Australané testují speciální solární panely pro dobíjení elektromobilu

AutoMoto

Oblast okolo Canberry se tak stane prvním australským teritoriem, které míří k takovému kroku. Vláda ovšem upozorňuje, že ne celá Austrálie přemýšlí stejně a některé části přijímají odlišná či zcela protichůdná opatření.

Obyvatelé v centrální části Austrálie postupem času pocítí další kroky vlády, která chce do roku 2025 vybudovat 180 veřejných dobíjecích míst nebo zakázat taxislužbám a dodávkovým společnostem přidávat do svých flotil auta se spalovacím motorem.

Ford Everest je nové robustní SUV, které se do Evropy nedostane

AutoMoto

Vláda doufá, že svými kroky výrazně přispívá k australské revoluci elektromobilů. Obyvatelé Canberry a okolí si například od vlády mohou bezúročně půjčit až 15 tisíc australských dolarů (247 tisíc korun) na nákup elektromobilu a dva roky mají také bezplatnou registraci. Přechod na elektromobily pak bude čekat i vozy z vládní flotily nebo údržby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám