Hlavní obsah

Brněnská firma představila chytré dopravní značky, které reagují na provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chytrá“ dopravní značka před přechodem pro chodce se rozbliká, když se blíží chodec a zároveň auto. Brněnská firma Compactive, která ji představila, v ní vidí zlepšení bezpečnosti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vývojář Marcel Uhlíř u „chytrých“ dopravních značek

Článek

Brněnská společnost Compactive v tomto týdnu představila nové chytré dopravní značky, které mají zvýšit bezpečnost. Jako první si vybrala značku upozorňující řidiče na přechod pro chodce. Klasická modrá značka s chodcem je doplněná o několik centimetrů široký lem a na horní části o dvě oranžová světla.

Značka je vybavená zařízením, které rozpozná chodce mířícího na přechod, a když se zároveň blíží auto, začnou ve dne blikat majáčky, za horší viditelnosti se rozsvítí lem, který značku zvýrazní. Oba světelné systémy zvýší pozornost řidiče, který se v předstihu dozví o blížícím se chodci, řekl na dopravním dni u základní školy Chalabalova zástupce firmy Richard Jílek.

V Brně už je pilotně umístěna značka u přechodu poblíž dětského hřiště za nákupním centrem Olympia a do půl roku mají přibýt právě u kohoutovické základní školy u zastávky Glinkova a také v Jundrově ve Veslařské ulici u školy. Oba dva přechody nejsou příliš přehledné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

„Chytrým“ dopravním značkám v případě potřeby svítí či bliká lem a světla nahoře

„Prioritou je zvýšit bezpečnost. Říkáme, že naše řešení je desetkrát levnější než instalace světelně řízeného přechodu pro chodce a desetkrát rychlejší,“ řekl Jílek. Instalace značení tak má vyjít na zhruba půl milionu korun.

K nehodám přispívá stav silnic a značení, říká šéf dopravní policie

Domácí

Výrobek je také energeticky nezávislý. „Tam, kde je elektrická infrastruktura, se může značka připojit, ale leckde není a bude fungovat na solární elektřinu. Provoz je velmi úsporný,“ řekl Jílek. Součástí značky je slepá kamera, která vyhodnocuje pohyb chodce k přechodu, a radar, který vyhodnocuje projíždějící auta.

Systém funguje tak, že když značka vyhodnotí, že se blíží chodec a také auto, rozbliká se. Pokud bude samospráva chtít, dokáže značka odesílat i data o počtu chodců, o počtu projíždějících aut, o jejich rychlosti. Obec tak může zjistit, zda a do jaké míry řidiči v místě překračují rychlost a jaká je intenzita provozu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lem „chytrých“ dopravních značek má stejný tvar jako značka samotná a oranžové světlo.

Jelikož firma se zabývá vývojem elektronických systémů, sestavila značku z již certifikovaných součástí. Pokud tak policisté seznají, že značka má na některém místě opodstatnění, lze ji tam poměrně rychle umístit. „Nevyvíjíme v tomto případě nic nového, ale jen vylepšujeme funkcionalitu již existujícího,“ poznamenal Jílek.

Firma tyto dopravní značky vyrábí pod značkou iisign, což lze vyslovit jako „eye sign“, z angličtiny viditelné dopravní značení. Značky mohou na některých místech ušetřit práci strážníků. Například v Kohoutovicích starosta předpokládá, že ráno u přechodu zůstanou, ale odpoledne už nebudou třeba. Firma po značce přechodu chystá například i značky omezující rychlost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám