Hlavní obsah

Autopilota Tesly by mohly používat i jiné značky, říká Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Tesly Elon Musk ve čtvrtek přiznal, že kalifornská automobilka uvažuje o sdílení svých technologií asistenčních systémů a autonomního paketu Full Self-Driving.

Foto: Tesla Motors

Autopilot od Tesly

Článek

Během akce Tesla AI Day kromě některých divokých projektů, které má Elon Musk v plánu, připustil vizionář i možnost, že by technologie autonomního řízení zvaná Full Self-Driving (FSD) mohla být od Tesly licencována jiným značkám.

„Vytvoření systému je extrémně drahé, takže se za to nějak musí zaplatit. Pokud lidé nechtějí pracovat zadarmo. Ale měl bych říci, že pokud naši technologii chtějí jiné automobilky licencovat a používat ve svých autech, bylo by to skvělé. Není to limitováno pouze pro vozy Tesla,“ odpověděl Musk na otázku britského Autocaru, zda plánuje sdílet technologii FSD i s jinými výrobci.

Výhodou takového sdílení by pochopitelně bylo snížení nákladů na vývoj technologií autonomního řízení automobilů. Není ale jasné, jaké by byly výsledné náklady pro spotřebitele, když Tesla účtuje svým vlastním zákazníkům za tuto technologii 10 000 dolarů (217 tisíc korun) přímo nebo 199 dolarů (cca 4332 korun) měsíčně.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Balíček FSD je poslední aktualizací takzvané technologie Autopilot od Tesly. K beta testování je k dispozici od května letošního roku. Automobilka s ním míří do nejvyššího pátého stupně autonomity, legální puštění volantu ale stále závisí na místní legislativě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám