Hlavní obsah

Američan chtěl vyzrát na silniční kamery. Vrátilo se mu to i s úroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americké Kalifornii je možné si nechat na registrační značku auta napsat téměř cokoliv, pokud se to vejde do limitu znaků. Jednoho motoristu napadlo, že na automatické systémy zkusí vyzrát. Místo toho mu však začaly chodit i cizí pokuty.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Zhruba takto vypadala značka, která měla zmást kamerové systémy.

Článek

Způsob, jakým Kaliforňan chtěl přechytračit systém, bylo slovo „NULL”. Takovéto označení totiž počítače používají pro neexistující hodnotu. „Říkal jsem si, že jsem borec, že budu neviditelný. Místo toho jsem dostal všechny pokuty,” uvedl, když se svým příběhem vystoupil pod přezdívkou Droogie na letošním veletrhu hackerů Def Con v Las Vegas. Zpravil o tom web Mashable.

Jak je to možné? Třebaže to první rok fungovalo a žádné pokuty mu nechodily, problém nastal ve chvíli, kdy chtěl na internetu obnovit svou registraci; to je v USA třeba dělat každý rok. Po zadání řetězce znaků „NULL” do políčka pro registrační značku systém spadl.

Místo klidu pokuty za statisíce

O něco později dostal Droogie pokutu za stěrač – a ta odstartovala řetězec pokut v součtu za tisíce dolarů, které mu chodily domů poštou. Všechny byly na jeho jméno, protože systém uložil jako „NULL” ty registrační značky, které nebyly na záznamech z kamerových systémů čitelné.

Původně měl za tyto pokuty zaplatit celkem asi 12 tisíc dolarů, tj. cca 278 tisíc korun. Po jednáních byly tyto pokuty nakonec zrušeny, ale ani systém, ani registrační značka se nezměnily, takže Droogie má na své jméno opět pokuty za nějakých šest tisíc dolarů (139 tisíc korun).

Nemá v plánu je zaplatit – samozřejmě když ty přestupky nespáchal. Nemá ale ani ochotu uznat porážku a změnit si značku, byť mu to úřady navrhovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám